Asociația ArtCrowd -Artiști în educație lansează proiectul ”Back to the Future – Design românesc la intersecție”, ce se va desfășura în lunile iulie-noiembrie printr-o serie de activități în București și în mediul online.

Proiectul urmărește o conștientizare a unor momente istorice importante a designului românesc la intersecție cu alte discipline și explorarea unor tipuri de demersuri care au rămas poate într-o poziție marginală și care, cunoscute fiind profesioniștilor actuali și mai ales viitori, vor influența în mod pozitiv devoltarea designului românesc. Obiectivul său este de a crea un dialog profesional în jurul (re)descoperirii designului românesc și a promotorilor acestuia din anii 1970-1980.

Această acțiune se corelează cu recuperarea unei personalități din perioada de pionierat a designului și a învățământului de design bucureștean, arhitect Ion Popa, anul 2020 fiind anul comemorativ a 30 ani de la dispariția sa. În activitatea sa profesională a urmărit constant realizarea unor proiecte în cadrul unor echipe interdisciplinare de anvergură, a co-fondat primul studio de design din România și a fost unul dintre principalii organizatori ai primului și celui mai mare eveniment de Design din România, Seminarul Național de Design din 1974, în urma căruia termenul design a întrat în vocabularul profesional românesc.

Arhitect Ion Popa

În acest scop vom organiza trei evenimente:

  • Școala de Vară ”Back to the Future”, între 15 iulie-31 agust 2020 pentru studenți designeri și studenți în științele educației. Aceștia vor fi provocați să găsească soluții educaționale ludice și inovatoare pentru copiii cu acces limitat la internet, folosind metode și procese tipice de ”design thinking” și ”problem solving”.
  • Simpozionul “Back to the Future” 2020, în luna octombrie, ce va avea ca teme: Inceputurile designului romanesc in contextul anilor 70-80 și a manifestărilor importante din domeniu, design românesc actual radiografiat de generații diferite, designul românesc în contextul internațional și posibile direcții viitoare. Invitații, precum și apelul deschis la prezentări, vor fi anunțați pe pagina de internet a proiectului.
  • În luna octombrie se va vernisa și expoziția ”Back to the future – Retrospectivă arhitect Ion Popa” la sediul Uniunii Arhitecților din România din București.

Întregul proiect va fi documentat de o publicație cu același nume.

www.backtothefuturedesign.ro

www.artcrowd.eu

Parteneri: Uniunea Arhitecților din România/ UAR, Universitatea Națională de Arte/UNArte, Departamentul Design, Universitatea Națională de Arhitectură și Urbanism/UAUIM,  Prosper-ASE, Asociația  TFR Alumni – EduConect

Parteneri media: Modernism.ro, Revista Arhitectura

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național.
AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.