„Zeitgeist” by Hungry Sharks

Performance de dans contemporan în proiecţie în premieră mondială, în cadrul „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”

Zeitgeist – spiritul unei epoci care arată ca o luptă pentru oxigen, într-un bazin plin cu apă. Competiţie deschisă, rezistenţă încrâncenată, principii fluide, refugii efemere – un portret neaşteptat al societăţii actuale se dezvăluie în performance-ul de dans contemporan „Zeitgeist”, realizat integral subacvatic. Spectacolul este propus publicului român de către Forumul Cultural Austriac Bucureşti (FCA) și compania de dans urban Hungry Sharks, într-o proiecţie online în premieră mondială, ce va avea loc între 5 şi 7 iunie, pe site-ul FCA, în cadrul programului „Performing Austria – spectacolul timpului nostru”.

Performance-ul va fi disponibil pe site-ul Forumului Cultural Austriac București, aici –

Programul proiecţiilor:

05.06.2020orele 19.00-20.00 (ora Bucureștiului)

06.06.2020orele 20.00-21.00 (ora Bucureștiului)

07.06.2020orele 19.00-20.00 (ora Bucureștiului)

07.06.2020ora 20.15 (ora Bucureștiului) – proiecția finală va fi urmată de o sesiune Q&A LIVE, pe profilul Instagram al companiei Hungry Sharks https://www.instagram.com/hungrysharkscie/ Vor vorbi despre performance şi vor răspunde la întrebările spectatorilor – Valentin Alfery, coregraf, şi Dušana Baltić, producătoare, fondatorii companiei Hungry Sharks.

„Zeitgeist” este aventura dansului urban în mediul subacvatic. Spectacolul este constituit dintr-o serie de scurte performance-uri realizate de șase dansatori, care nu utilizează nici un fel de aparat de oxigenare atunci când se află sub apă. În versiunea originală, performance-ul necesită o infrastructură aparte pentru a putea fi prezentat, adică un bazin ai cărui pereţi sunt prevăzuţi cu ferestre de sticlă prin care spectatorii să poată urmări acţiunea. Acest proiect constituie un act de pionierat ce explorează, la nivel conceptual, depășirea potențialului situațiilor temporare în contextul societăţii vitezei în care trăim, dar și extinderea limitelor mișcărilor dansului urban.

Senzaţia noastră e aceea că principiile generale ale altor timpuri – relaţii fixe de durată, un singur loc de muncă, un singur domiciliu pentru întreaga viaţă, de exemplu – au devenit mult mai difuze, iar oamenii se regrupează din ce în ce mai mult în nişe ale societăţii, unde se folosesc de spaţii temporare, de momente efemere pentru a se exprima şi a trăi punctual, înainte de a trece la altceva. Aici intervine legătura cu apa, deoarece sub apă ai la dispoziţie doar un timp foarte limitat pentru a dansa. Miza noastră a fost aceea de a reacţiona la amăgirea continuă pe care o reprezintă aceste clipe, camere şi spaţii temporare”, explică Valentin Alfery, creatorul spectacolului „Zeitgeist”, într-un interviu acordat jurnalistei Raluca Rădulescu pentru emisiunea „Scena şi ecranul” de la Radio România Cultural.

Creată în 2011, compania Hungry Sharks perfecţionează continuu stilurile de expresie ale dansului urban, transpunându-le în mediile cele mai diverse şi introducându-le în practica teatrală obişnuită (atât în ceea ce priveşte formarea cât şi reprezentarea). Pentru excelenţa activităţii sale artistice şi educaţionale, ansamblul a fost premiat de către Cancelaria federală austriacă (2015) şi de către guvernul regiunii Carintia (2019).

Hungry Sharks susţine spectacole frecvent în Europa, America de Nord şi Asia şi a fost până acum prezentă de trei ori în România, la Bucureşti (2017) şi în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (2016, 2019). De altfel, spectacolul „Zeitgeist” se constituie şi într-o invitaţie pentru secţiunea austriacă a FITS 2020, realizată în format online, în cadrul parteneriatului dintre Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Ambasada Austriei la Bucureşti şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti. Detalii despre spectacolele invitate în această secţiune vor fi anunţate în curând.

Parteneri – FITS 2020, Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Centrul Naţional al Dansului Bucureşti

Parteneri media – Radio România Cultural, Scena.ro, Zile şi Nopţi, Revista Zeppelin, Theatrescu.com, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan

Informaţii în timp realhttps://www.facebook.com/events/593498471568726/

Trailerhttps://vimeo.com/275037645