Expoziție Vladimir Șetran „Scrisori de dragoste” @ AnnArt Gallery, București
Vernisaj joi 27 februarie, 2020, ora 18
Joi, 27 februarie, ora 18 are loc vernisajul celei de-a treia expoziții în noul spațiu al galeriei AnnArt: personala de pictură Vladimir Setran: Scrisori de dragoste – și care marchează, în 2020, un an special, cel al unei senectuți creative impresionante, cand artistul împlinește 85 de ani.
Elev al lui Ciucurencu și Ion Marsic, Vladimir Șetran reprezintă o generație de artiști definitorii pentru arta contemporană din România și locul acesteia în context international. Cu un parcurs artistic și academic remarcabil, jalonat de momente care au facut istorie – debut sub pseudonim în 1957, sub limita admisă de vârstă în epoca și expoziția proletară de la Atelierele Grivița, în 1959; grafician la Circul de stat, în 1963; Bienala de la Paris, în 1965 sau Festivalul de la Edinburgh, în 1971; personala la Los Angeles, în 1980 sau expoziția de Nuduri prezentată în ramurile pomilor în floare în satul Scorțeni, în 2005 – Șetran a străbătut cu bună-măsură atât solitudinea creației profunde cât și efervescența libertății, îngăduite ca invidiat privilegiu în perioada comunistă și apoi îmbrățișată senin și plenar după 1989.
Unul dintre întemeietorii secției de Design (‘Estetica formelor industriale’) a Institutului de Arte plastice Nicolae Grigorescu din București, profesor-mentor pentru generații întregi de studenți, Vladimir Șetran nu a fost niciodată cu adevărat constrâns de trend-uri tematice sau ideologice și a fost mai degrabă dezinteresat de strădania construirii active a unei ‘cote de piață’. Cu filon autentic atât din zona abstractă cât și din figurativ, valoarea intrinsecă a lucrărilor sale l-a adus în importante colecții muzeale și private, în expoziții majore – de la București la Paris, Edinburgh, Tokyo sau Ulan-Bator până la Moscova, Tel-Aviv, Haga, Viena sau Beijing.
Din reperele recente ale CV-ului său cităm seria expozițiilor AnnArt, în 2012 – 2016; expoziția Partituri și donația unui fond important de lucrări Șetran către Universitatea Națională de Muzică din București, în 2017, și prezența, cu lucrări definitorii pentru neo-avangarda românească, alături de artiști ca Paul Neagu, Ion Bitzan, Ovidiu Maitec sau Horia Bernea, în cadrul uneia dintre cele mai substanțiale expoziții-dosar văzute de iubitorii de artă din România, 24 de argumente, curatoriată de echipa Institutul Prezentului și încheiată în această lună la MNAR.
În selecția oferită acum publicului la galeria AnnArt, Vladimir Șetran prezintă o serie entuziasmantă de lucrări noi, alimentate de un flux tematic care își are izvorul în culoare și identitate personală. Numită de artist ‘scrisori de dragoste’, seria a fost începută în ultima parte a lui 2019 și se află încă în desfășurare creativă. Fondul de expoziție reunește 35 de lucrări, în format mic și mediu, acril și tușuri colorate pe hârtie fotografică și hârtie milimetrică, lucrări ce reușesc, din nou, să inventeze un limbaj plastic seducător și profund totodată, prin intensitatea imaginației cromatice și energia misteriosului script caligrafic.
Expoziția este însoțită de proiecția unei lucrări video, Love Letters (color, 4’15’’) filmată în luna februarie în atelierul lui Vladimir Șetran de către Tudor Massaci.
Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 27 februarie – 2 aprilie 2020, de luni până vineri, între orele 11 – 18 și primele două sâmbete din luna martie, între orele 11 – 15. Fondul de lucrări al expoziției este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt.

Recent Comments