Catalin Burcea – Safety Room

Galeria creart
Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București
20 februarie – 5 aprilie 2020
Vernisaj: 20 februarie 2020, ora 19:00

Curator: Răzvan Ion

„Safety Room presupune existența unui spațiu aseptic, nealterat de fluxul știrilor false.
Posibil doar în situația unei decuplări totale față de orice sursă de informare – mass media, online, mouth to mouth etc. – acesta se afirmă doar ca “stop joc”, nu ca soluție definitivă.

Ferit fiind de “contaminare”, există, însă, riscul alienării, al ieșirii brutale din scenă, al părăsirii lumii așa cum este și o știm în momentul de față. Lipsa informației, a celei corecte, desigur, poate genera anomalii regretabile și uneori greu remediabile, dacă nu chiar imposibil de remediat. Prin urmare, Safety Room NU este o soluție! Este doar un moment de respiro, util pentru analiză și reflexie.” (Cătălin Burcea)

„Cătălin Burcea analizează conceptual non-acțiunea produsă de imposibilitatea certitudinii. Imposibilitatea predicţiei implică imposibilitatea principială de a distinge. Pe de altă parte, siguranța creează propriile probleme. Burcea ridică semne de întrebare și pune în dezbatere chiar mecanismele societale acceptate, care produc adesea erori. Abordarea conceptuală a lui Cătălin Burcea este în permanență “time-specific”. Mereu conectat socio-politic, întotdeauna atent la reactivitatea societală.” (Răzvan Ion)

Cătălin Burcea este artist vizual. A expus, printre altele, la New York Foundation for the Arts (NYFA); Bienala JCE (6) – Beffroi de Montrouge, Paris; AltroQuale, Jesi, Ancona; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Victoria Art Center, București; Galeria Calina, Timișoara; ARCUB Gabroveni, București; Alert Studio, București; VIENNAFAIR, Viena; Contemporary Art Ruhr, Essen; Centrul de Artă Contemporană Castel Ujazdowski, Varșovia; Galeria Spațiu Intact, Cluj-Napoca; Knoll Gallery, Viena. Este co-fondator și coordonator de proiect la ALERT Studio (White Code), București. În 2018 a fost selectat să reprezinte România în expoziția “How We See Things”, organizată de Ambasada Austriei la București, prin Forumul Cultural Austriac, cu prilejul Președinției Austriei la Consiliul Uniunii Europene. Trăiește și lucrează la București.

Răzvan Ion este teoretician, curator și manager cultural. A fost profesor asociat la University of California, Berkeley; Lisbon University; Central University of New York; University of London; Sofia University; University of Kiev etc. A ținut prelegeri și conferințe la diferite instituții academice și de artă, precum: Witte de With, Rotterdam; Kunsthalle Vienna; Art in General, New York; Calouste Gulbenkian, Lisabona; Casa Encedida, Madrid etc. Este co-fondator al Bucharest Biennale, Pavilion Journal și Reforma Photo Days (împreună cu Eugen Rădescu). Ca artist a expus în Bucharest Biennale, Poznan Biennial, SKC Gallery – Belgrad, Muzeul Național de Artă – Cluj-Napoca, ICA – București, NY Experimental Festival, InterFACES – Bangkok, Centro Cultural del Matadero – Madrid, Going Public – Milano, International Photo Ljubljana, CCA Ekaterinburg, Muzeul Național de Artă – Timișoara, ICA Budapesta, New Langton – San Francisco etc. A fost profesor la Universitatea București, unde a predat un curs de gândire critică și studii curatoriale. Recent a curatoriat Bucharest Biennale 8, împreună cu Beral Madra. Este coodonator și curator șef al creart Gallery din anul 2017. Este fondatorul Spinnwerk – Kunstverein Wien. Trăiește și lucrează la Viena și București.

www.creartgallery.ro

Organizat de Primăria Capitalei, prin creart

Graphic design: Andreea Chirică
Coordonator: Răzvan Ion