De Alex Bodea

Expoziția itinerantă comiXconnection a ajuns la destinația sa finală, Muzeul Culturilor Europene din Berlin. Acest amplu proiect expozițional inițiat de către Departamentul Europa centrală şi de sud-est din cadrul Muzeului Culturilor Europene (KOMSOE) și care a debutat în 2013 caută să încurajeze dialogul între protagoniștii scenei de bandă desenată independentă din mai multe țări Est Europene.

Inițiativa a pornit de la observația că autorii de B.D din Croația, Slovenia, România, Ungaria, Serbia și Bosnia & Herțegovina stau „cu fața spre Occident și cu spatele la ceilalți” KOMSOE împreună cu câte un colaborator din fiecare țară, au cules creații aparținând diferitelor generații și direcții, punând în lumină contextul local de care acestea aparțin, asemănările, diferențele și mai ales potențialul pentru dialog pe care le prezintă.

Expoziția aduce în atenția publicului berlinez zeci de autori și numeroase platforme și rețele implicate în B.D și alte medii apropiate (animație, street art), urmând un plan curatorial conceput cu grijă pentru detaliu și inovație. Benzile desenate selectate pot fi citite la scară mare, fiind imprimate pe panouri modulare care creează un spațiu tridimensional, plăcut de explorat.

Un lucru admirabil, toate benzile desenate având dialog au fost traduse în fiecare din limbile prezente în expoziție, existând o publicație pentru fiecare din aceste traduceri. Pe lângă benzile desenate propriu-zise, expoziția pune la dispoziție informații despre autori precum și numeroase resurse folositoare creatorilor și consumatorilor de B.D.

O secțiune a prezentat până de curând proiecte B.D comisionate de instituții (spitale, muzee) pentru a facilita comunicarea între acestea și public. Această secțiune este înlocuită acum cu un material despre comics-jurnalism, provenit din expoziția Zeich(n)en der Zeit / Drawing the Times (curator Lilian Pithan and Nathalie Frank). Publicul mai poate culege impresii despre expoziție din secțiunea making-of care prezintă memento-uri, obiecte, documente legale, suveniruri, publicații în presă, imagini fotografice și un imens leporello B.D care documentează parcursul itinerant al proiectului. De asemenea, publicul aflat in Berlin este invitat să participe la diversele evenimente colaterale, expoziția putând fi vizitată până la 1 iunie, anul în curs.

Pentru o listă integrală a autorilor implicați si numeroase alte detalii legate de proiect vă invităm să accesați http://comixconnection.eu/