ILIE BOSTAN, GRIGORE BRADEA, MAXIM DUMITRAS, NICOLAE FLEISSIG, BOGDAN HOJBOTA, OVIDIU MAITEC, GHEORGHE MARCU, SIMION MOLDOVAN, NAGI FARID, COSMIN NASUI, YOSHIN OGATA, MILITA PATRASCU, IOAN POP VERETA, SORIN PURCARU, LEONARD RACHITA, IOSIF STEFAN TASI
Mirabila privire
Bronzul și andezitul prezente în această expoziție sunt reprezentări simultane ale materiei ce suferă de aceeași boală a Timpului. Sunt zămislite din criza temporală imanentă, ce le-a modulat în aceeași plastică a excepționalității. Un fel de cronopatie în formă continuată. Pentru că între bronz și andezit, ca substanțe creative primare, nu e decât o diferență de îmblânzire. De îmblânzire a materiei.
Iar deasupra lor, plutește EA. La Déesse. Militza Petrascu. Altitudinea supremă a uităturii ei asupra acestei rezervații de fantasme în bronz și andezit – dublată prin modelul său, chipul de o blândețe inefabila al Henriettei-Yvonne Stahl – creează o siguranță tutelară. Certitudinea protecției prin îmblânzire, așadar, o mirabilă dualitate proteguitoare a privirii.
În căutarea factorilor care pun în mișcare racordul nostru emoțional față de sărbătorile de iarnă nu putem ocoli rolul memoriei ca formator de ritual. Modul în care sărbătorim Crăciunul ca adulți este în mare parte determinat de Crăciunul copilăriei noastre – iar locul unde l-am petrecut capătă dimensiuni mitice. Având un puternic caracter antropologic, prin intermediul unei istorii personale, transformările și transfigurările pe care societatea le-a suferit ori provocat, în decurs de o generație, în relația cu Sărbătoarea.
Vă invităm la o experiență reflexivă, între sărbătoare și memorie, în cadrul unui nou eveniment
În spațiul vizual autohton rareori întâlnim viziuni ale sărbătorilor de iarnă în forme neidealizate, autentice și lipsite de kitsch. Fie că este vorba de filmele de Crăciun sau de reclamele, obiectele sau alte forme vizuale decorate în exces, în acest vârtej imagistic de sărbători e greu să găsim experiențe care surprind esența reală a ceea ce trăim în fiecare decembrie.
Expozitia ,,Mirabila privie “ prezintă lucrări ce vorbesc în mod deschis despre experiențe legate de sărbătorile de iarnă, căutând indicatori autentici, propune situații artistice care ne îndeamnă la reflecție: ce înseamnă pentru noi sărbătoarea, care e esența acesteia? Florin Toma
Complexul Muzeal Bistrita-Nasaud in organizarea Muzeului de Arta Comparata Sangeorz -Bai, ianuarie februarie 2020
Recent Comments