Deschiderea expoziției eveniment „Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming – Colecția Dong Bo Zhai”, la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României, în colaborare cu Muzeul de Artă Xi’an Qujiang, China și Ambasada Republicii Populare Chineze în România, anunță deschiderea expoziției  eveniment „Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming – Colecția Dong Bo Zhai”.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, 20 noiembrie 2019, de la ora 15: 00, la sediul muzeului din Calea Victoriei, nr. 12, București.

Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 70 de ani de relații diplomatice româno-chineze.

În cadrul acestei expoziții vor putea fi admirate un număr de 149 de obiecte de orfevrărie extrem-orientală de o excepțională valoare istorică, care datează din timpul domniei împăratului Wanli (1573-1620), cel de-al paisprezecelea împărat al dinastiei Ming (1368-1644).

Obiectele din colecția Dong Bo Zhai provin din patrimoniul Muzeului de Artă Xi’an Qujiang și oferă o imagine complexă asupra artei prelucrării aurului din timpul dinastiei Ming, mai ales a celei din timpul domniei împăratului Wanli. Cea mai mare parte a acestora par să provină din același mormânt, au fost realizate în atelierele imperiale Yinzuoju și sunt ilustrative pentru măiestria tehnică și pentru formele estetice atinse în primii ani ai secolului al XVII-lea, în cadrul acestor ateliere care produceau obiecte exclusiv pentru uzul imperial și al primelor ranguri ale societății chineze. În timpul dinastiei Ming, aurul, alături de jad și mătase, era considerat unul din cele mai prețioase materiale, important simbol, totodată, al bogăției și statutului social înalt.

Aceste piese, meticulos lucrate din aur și încrustate cu pietre prețioase, sunt foarte variate din punct de vedere tipologic, alături de podoabe precum, tradiționalele ace de păr decorate cu simboluri care exprimă bunul augur, cercei și brățări, regăsindu-se și vase utilizate în cadrul ritualurilor religioase, vase pentru servirea băuturilor, dar și seturi de coșuri cu flori, obiecte pur decorative împodobite cu motive animaliere și vegetale care exprimă urări de sănătate, bogăție și longevitate.

Prin selecția de piese prezentată la sediul Muzeului Național de Istorie a României sunt aduse în atenția publicului două perspective diferite asupra culturii extrem orientale de la sfârșitul secolului al XVI-lea și începutul secolului al XVII-lea. Pe de-o parte, pe parcursul circuitului expozițional poate fi explorat universul spiritualității chinezești, fiecare piesă fiind purtătoarea unui discurs unic și profund, prin care dorințele de bun augur se pot citi în figurile care împodobesc prețioasele obiecte. Pe de altă parte, o atenție deosebită este acordată tehnicilor de prelucrare a metalelor prețioase, obiectele din colecția Dong Bo Zhai fiind adevărate capodopere ale patrimoniului universal.

În ultimul deceniu, piesele selectate în cadrul acestei expoziții au fost expuse la Muzeul Quai Branly și la sediul UNESCO din Paris, Franța, la Muzeul de Artă Extrem Orientală din Geneva, Elveția, dar și la Muzeul Național al Sloveniei, din Ljubljana, locuri unde s-au bucurat de un mare succes.

Expoziția va fi deschisă în perioada 21 noiembrie 2019 – 22 martie 2020 la sediul Muzeului Național de Istorie a României, din Calea Victoriei 12, București și va putea fi vizitată de miercuri până duminică între orele 9:00-17:00.