Atelier 35, București vă invită la vernisajul expoziției This is Not a Hard Day, cu începere de la ora 19:00, 1 Noiembrie, în Str. Selari 13

Artisti: Mihaela Buhaev, Pandele Pandele, Gabi Stoian, Sibi Bogdan Teodorescu

Directed by: Horatiu Lipot

Identitate vizuala: Alice Voinea

Born Originals, how comes it to pass we die Copies? (Edward Young)

Reperele noastre sunt un continuu joc mecanic între observație statică și implicare activă. Locul unei interacțiuni aproape termodinamice de mușchi și cogniție, de masă care generează și mai multă masă, este astăzi înlocuit cu detașarea ambiguă de la capătul click-ului, aproape de zero entropie. Suntem subiecte computerizate, utilizatori generici cu dorințe și nevoi specifice care fac vagi legături și popularizează sferele de interes propriu din noile rețele, într-o lume în care produsele și comportamentele sunt dictate de integrarea unei experienței promise.Take the ride!, ni se spune spune în limba comună a rețelelor interconectivității.

Sinele ca element poate fi localizat exclusiv în coordonatele timp-spațiu, internetul posedând puțin spre deloc această proprietate. Arealul Web 2.0 ne semăna mai degrabă cu holul unui hotel, un mall, sau spațiul unui aeroport – locuri de trecere pe care nu le locuim, însă încercăm să le semnificăm cu cea mai bună dintre variantele noastre posibile.
Într-o stranie internalizare a mecanismelor de marketing, narcisismul fiecăruia încearcă să preia controlul, acest dualism făcând orice demers autenticist să pară futil. Acest lucru se răsfrânge și asupra zonelor creative, alibiul autonomiei artistului, care a reprezentat principalul imbold al formării modernismului în timpul avantgardei istorice, funcționează astăzi în beneficiul pieței de capital. Orice operă de artă produsă care nu se înscrie în sistemul aprecierii și beneficiului reciproc al rețelei este automat ostracizată și eliminată din conștiința publică.

Oglindaa anxietatilor de moment fundamentate pe ideea că internetul ne imbecilizează (ne înstrăinează, ne transformă comportamentele sexuale în unele deviante etc) este însăși îngrijorarea lui Platon, ferm convins că răspîndirea alfabetizării prin scriere în rândul populației, va distruge tradiția orală și abilitatea de a crea amintiri noi și autentice. Și totuși, iată-ne aici, confruntându-ne cu aceleași angoase în context infinit accelerat. După cum Alex Kitnick observă, în timp ce lumea se supune din ce în ce mai mult abstractizarilor capitalului, interconectivității rețelelor digitale și promisiunilor economiei experientiale, corpul răspunde retrăgându-se.

Aceasta nu este o zi grea,
doar o zi,
o altă