Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și cu sprijinul Ministerul Tineretului și Sportului, anunță desfășurarea Festivalului Național Studențesc Vizualia, ediția a IV-a, în perioada 28 – 29 octombrie 2019, dedicat tinerilor pasionați de pictură, grafică și fotografie.

Festivalul propune încurajarea și promovarea potențialului creator al tinerelor generații de studenți prin oferirea unui cadru instituțional de expunere a creațiilor proprii ale studenților în domeniile picturii, graficii și fotografiei, precum și prin organizarea de workshop-uri în arealul artelor vizuale menite să contribuie la creșterea cunoașterii asupra domeniului.  

Activitățile aferente festivalului constau în:

  • organizarea în spațiile Casei de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca a unei expoziții cu lucrări de artă din domeniile picturii, graficii și fotografiei realizate de studenții din România și selectate în urma unui apel național (28 octombrie – 3 noiembrie 2019). Expoziția va cuprinde două secțiuni, una dedicată studenților din învățământul superior artistic și o a doua dedicată studențiilor din alte domenii, afiliați cercurilor de specialitate ale caselor de cultură din centrele universitare, precum și celor neafiliați. Anul acesta au fost selectate peste 190 de lucrări care vor fi expuse public, intrarea în expoziție fiind liberă.
  • organizarea, în perioada 28 – 29 octombrie 2019, a unei serii de workshop-uri (pictură – Peisajul urban între real li virtual – coordonatori prof. univ. dr. Kudor-Duka Istvan și asist. univ. dr. Cristian Lăpușan, grafică – Dynamic Drafts… Live Drawing – coordonatori Cond. univ. dr. Claudiu Cândea, lect. univ. dr. Tudor Jucan și asist. univ. dr. Monica Dan și fotografie – Foto-tipie – coordonator lect. univ. dr. Alexandru Rădulescu) susținute de cadre didactice ale Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

La ediția din acest an și-au confirmat participarea cadre didactice și studenți de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, de la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, de la Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității Naționale de  Arte ”George Enescu” din Iași, de la Facultatea de Științe și Arte Cluj-Napoca din cadrul Universității Sapientia, de la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, precum și de la cinci case de cultură, respectiv de la Casa de Cultură a Studenților din Timișoara, Casa de Cultură a Studenților din Iași, Casa de Cultură a Studenților din Petroșani, Casa de Cultură a Studenților din Tg. Mureș și  Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca.

Lucrările de pictură, grafică și fotografie vor fi expuse în holul central (la parter), în sala Transilvania (etajul 1), în sala Buzunar (etajul 1), în holul din proximitatea sălii Transilvania (etajul1), în sala Europa (etajul 3) și în holul aflat lângă sala Europa (etajul 3).

Vizitarea expozițiilor se va putea face în perioada 28 octombrie – 3 noiembrie, între orele 10.00 – 18.00

Intrarea la aceste evenimente este liberă.