LABORATOR INTERIOR
Uniunea Artiştilor Plastici din România/ Filiala Pictură anunță desfășurarea expoziției Laborator Interior, la Galeria Centrul Artelor vizuale, str. Biserica Enei 16, sector 1, București.
Expoziția va fi deschisă în perioada 17 septembrie – 30 septembrie 2019.
Curatori: Beti Vervega, Ileana Ștefănescu

“Într-o epocă în care se mizează mai ales pe experimentul vizual rapid și de pură exterioritate, provocator și dacă se poate exploziv ca efect – a practica în continuare cu tenacitate cercetarea de atelier liniștită, tăcută și laborioasă începe să devină o raritate și, cred, o valoare în sine care merită salutată și cultivată.

A lucra lent, concentrat, asupra mijloacelor vizuale de care dispui dar și asupra ta însuți, într-un spațiu personal care devine din laborator al purei vizualități un laborator al purei  interiorități este datul pe care orice artist care se respectă îl asumă cu pasiune și cu un anume curaj. Și este darul pe care el sau ea îl oferă celorlalți ca pe o ofrandă, ca pe un sacrificiu sublimat al ființei lor deschise spre lume.

Din alchimia dintre vizual-psihic-spiritual care se petrece discret și misterios în interiorul atelierelor, artiștii ne oferă fragmente ale sinelui lor în turbulență și decantare, sau expansionat și transfigurat, spre a provoca propria noastră transformare și transfigurare.

Ce vedeți aici este un simpozion de eșantioane de laborator lăuntric, introspectiv, ale unor artiști care au acceptat dialogul – multiplu intersectat – între experimentul intimității lor creative și experimentele celorlalți, cu încredere în puterea lucrărilor lor de a comunica contrapunctic între ele dincolo de diferențele de intenții, tehnici și stiluri.

Acest simpozion petrecut într-o sală de expoziție merită din plin trăit, degustat, apreciat. În speranța unei armonii regăsite prin artă, care să ne integreze pe toți întru sinele nostru comun, să le acordăm atenția noastră.”

Text: Magda Cârneci

Vernisajul a avut loc în data de 17 septembrie 2019, la ora 19, și a fost deschis de istoricul de artă Magda Cârneci. 

Spațiul de lucru este și unul al regăsirii, locul în care ne punem întrebări și ne dăm răspunsuri pentru a ajunge la acea amprentă personală, acel CEVA care ne definește. Zbuciumul interior, consecință a unei scrutări a sinelui, e urmat de o liniște care vine mai devreme sau mai târziu și care aduce de fiecare dată rezolvări și revelații.

Ne propunem o incursiune în laboratorul de creație al lumii, dar și în interiorul profund al ființei noastre. În acel loc în care se întâmplă „ceva” care face ca invizibilul să fie cercetat și dezvăluit exact în momentul potrivit.

Laboratorul poate fi întrebare, căutare, rezultat, operație, procedeu, instrument, materie, material, atelier.

Este oare Universul un mare laborator? Dar Terra? Oare societatea în care trăim a devenit laboratorul experimental în care omul este supus celor mai dure teste de rezistență?

fotografii: Lucian Muntean