RALUCA POPA: How to Disappear

18 septembrie — 9 noiembrie 2019
VERNISAJ: Miercuri, 18 septembrie, ora 19:00
Gaep — Str. Plantelor 50, București

Gaep anunță expoziția Raluca Popa: How to Disappear (18 septembrie — 9 noiembrie 2019),  ce include prezentarea celei mai noi lucrări a artistei, filmul Magician, alături de lucrări recente pe hârtie, obiecte și o animație. Aceasta este prima expoziție personală a Ralucăi Popa pe strada Plantelor 50 și urmează participării în group show-ul Truth Lies Not Only in a Dream, but in Many Dreams, ce a avut loc la Gaep în toamna anului trecut.

Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, How to Disappear presupune o reconfigurare a spațiului obișnuit de expunere, cu scopul de a defini un parcurs clar pentru vizitatori. La etaj, aceștia vor descoperi filmul Magician, în care artista înmânează, rând pe rând, desene ale ei unui magician, care le folosește ca elemente de recuzită în numerele sale de magie și, în cele din urmă, le face să dispară în fața publicului.

Corespondentul dispariției simbolice a desenelor pe ecran este apariția lucrărilor Ralucăi Popa în expoziție. Filmului îi sunt juxtapuse obiecte folosite în acest proiect, precum și două serii de lucrări pe hârtie, ce evidențiază rigoarea conceptuală și efervescența formală din practica artistei. After Tuttle, o serie ongoing de desene începută în 2017, reflectă interesul ei față de abstractizare, nu doar prin forme, ci și prin mărime. Cea de-a doua serie, False Start, are ca punct de plecare arhiva proprie de lucrări de control din timpul școlii, din care artista selectează fragmente și le mărește sau micșorează cu ajutorul unui pantograf, semnificația lor inițială dizolvându-se astfel într-o structură vizuală. „Lucrez adesea cu material existent deja”, spune Raluca Popa. „Îmi place să cred că referințele mele, precum o imagine, un text scris, imaginile în mișcare sau arhiva personală, au o calitate documentară implicită, încorporând un adevăr dincolo de înfățișarea și motivația lor subiective. Uneori, acest aspect primar nu este la îndemână, dacă lucrez, de exemplu, cu titlul unei cărți sau cu o arhivă de teze școlare de-ale mele. Lucrez spre a recunoaște acest aspect, spre clarificare. Apoi, continuu prin a reasambla materialul în forme expresive ce sunt trimise înapoi în sfera publică.”

La subsolul galeriei, Raluca Popa intervine pentru a configura spațiul ca o oglindă a celui de la etaj. Arhitectural, cele două sunt extrem de diferite: la etaj – un șir de încăperi de vilă de la finalul secolului al XIX-lea, la subsol – un spațiu labirintic, dominat de arcade și coloane de susținere. În cel din urmă, artista prezintă o animație nouă și light box-uri de mari dimensiuni bazate pe elemente din animații la care a lucrat în trecut.

Partenerii expoziției de la Gaep sunt  KLG România, Schneider Electric, Signify și Happy Tour.

Scurtă biografie

Raluca Popa (născută în 1979) a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și a urmat masterul la Byam Shaw School of Art/Central Saint Martins College of Arts and Design din Londra. A avut trei rezidențe artistice în Elveția în 2016 și 2017, iar anul trecut – la MuseumsQuartier din Viena.

How to Disappear la Gaep a fost precedată de expozițiile personale: Iarna pe uliță (Sandwich Gallery, București, 2016), The Unknown Portrait of Brancusi (Europe House, Londra, 2016), Two Titles (Institutul Cultural Român din Stockholm, 2015) și Turning Something Plain into a Circle (Ivan Gallery,  București, 2015). Printre participările recente în expoziții de grup se numără: The Unpleasant Show (Jecza Gallery, Timișoara, 2018), Bienala Art Encounters (Timișoara, 2017), Bienala Sinopale 6 (Turcia, 2017), Being Mountains, Being Sees și Fete cu idei [Băieţi şi picturi] (ambele la Lateral ArtSpace, Cluj-Napoca, 2017 și, respectiv, 2016), South by Southeast. A Further Surface (Guangdong Times Museum, China, 2016) și Mapping Bucharest: Art, Memory, and Revolution 1916-2016 (Bienala de la Viena, MAK Viena, 2015).

În prezent, trăiește și lucrează în Berlin.

Despre Gaep

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program vibrant de expoziții dedicate unor valori confirmate din arta internațională, precum și unor artiști în afirmare, ale căror lucrări au o putere de fascinație la nivel internațional. Înființată în 2014, de Andrei Breahnă (manager cultural și colecționar de artă) și Raluca Șoaita (arhitect și colecționar de artă), galeria are un spațiu versatil de expunere, care permite organizarea simultană a două expoziții sau desfășurarea uneia de amploare pe două niveluri.