Marți, 28 mai 2019 cu începere de la ora 19 este programat în Galeria Casa Matei penultimul vernisaj din cadrul celei de a noua ediții a Competiției de proiecte expoziționale individuale “EXPO MARATON 2019”, manifestare organizată de Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în colaborare cu Galeria Casa Matei, Asociația Universitart și ASUAD și cu spijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, precum și a Steelcase, Coramet și Rembrandt Graphic Center. Astfel, iubitorii de artă sunt invitați să vadă și să voteze proiectele semnate de Sevan Székely, anul I master, pictură – Ce văd jaluzelele londoneze? și Bartus Csilla, anul I master, grafică – [email protected].

Ce văd jaluzelele londoneze? este un proiect despre voyeurism-um indirect, intuitiv, prin “ochii” jaluzelelor găsite. Proiectul a început în 2016, în Notting Hill, când primul astfel de obiect  a ajuns în atelierul lui Sevan Székely. Tânărul artist afirmă că Mi-a plăcut suprafața ei, oferea libertate totală. Am crezut că va fi un caz izolat, în schimb lumea a început să îmi tot aducă jaluzele pe care să pictez”. Pictorul a ales să exploreze zona kitsch-ului, a izbucnirilor sexuale spontane cu o tentă de umor și testosteron specific anilor 90. Acest subiect a devenit tema principală în practica sa artistică, Sevan Székely fiind mereu în căutarea unor noi jaluzele care să ofere un plus de diversitate colecției.

În interpretarea proprie a lui Bartus Csilla, brainstorm reprezintă o stare interioară de tulburare, de învolburare neliniștită. Asemenea unei experiențe cathartice, ea te agită și te curăța, ușurând astfel tensiunea din interiorul tău. Expoziția se adaptează la specificul locului, răspunde provocării spațiale. Este vorba de un “mindspace” simbolic reprezentat prin “storm”, prin care apare o metamorfoza psihofizică. Subsolul casei natale a lui Matei Corvin, se aseamănă cu un pântec, un loc intim, care oferă siguranță. La acesta se adaugă suprastraturi de elemente spațiale, proiecții, mișcare, lumini și sunet, pentru crearea atmosferei. Interacțiunea acestor elemente și comunicarea lor cu cei prezenți oferă caracterul recursiv al subiectului.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local

Sponsori: Steelcase, Coramet, Let’s Coffee, Rembrandt Graphic Centre și Via Viticola Sarica Niculițel

Partener principal: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj

Parteneri media: Radio Cluj, Făclia, Modernism.ro, Infotrafic Cluj-Napoca