După vernisajul din martie la Spațiul Expozițional de Artă Contemporană MAGMA în Sfântu Gheorghe, iubitorii artei contemporane din Târgu Mureș vor avea șansa să ia parte la vernisajul expoziției itinerante METALURGICA de Martin Zet, Mona Vatamanu & Florin Tudor.

VERNISAJ: joi, 23 mai, 2019, orele 18:00
B5 Studio + Minitremu Art Space / Piața Bolyai nr. 5, Târgu-Mureș, Romania
Expoziția poate fi vizitată până în 9 iunie 2019.

Expoziția pornește de la conceptele de muncă și producție percepute ca bază pentru dezvoltarea umană actuală, imaginată în mai multe instanțieri în dialogul dintre Martin Zet și duo-ul artistic Mona Vatamanu și Florin Tudor. Proiectul prezintă perspective diferite care se completează reciproc, în ciuda proceselor de lucru și a mijloacelor de reprezentare diferite ale artiștilor.

Martin Zet (născut în 1959) este artist, sculptor și artist performance. A studiat sculptura la Academia de Arte Plastice din Praga în perioada 1979-1985. În opera sa se ocupă de memoria socială în artă, de aspectul politic al comportamentului uman și de relația dintre viziunile idealiste și viața de zi cu zi. În perioada 2010–2016 a lucrat ca șef al Atelierului Video Art la Facultatea de Arte Plastice din Brno. Ca sculptor și artist performance participă la numeroase expoziții și evenimente în Republica Cehă și în străinătate. În teza sa de doctorat de la Atelierul de Sculptură al Academiei de Artă, Arhitectură și Design din Praga se ocupă de opera tatălui său, sculptorul Miloš Zet (1920-1995).

Mona Vatamanu (născută în 1968) și Florin Tudor (născut în 1974) lucrează împreună din anul 2000. Au studiat pictura la Universitatea Națională de Arte din București în perioada 1992–1998. Practica lor artistică cuprinde diverse medii, inclusiv video, instalație, pictură, performance. Numitorul comun al interesului lor se referă la aspecte substanțiale cu un potențial transformator în societate, cum ar fi spațiul public, precaritatea, transformarea postsocialistă, colonizarea.

Organizatori: Asociatia Medium Contemporan MAGMA, Muzeul Naţional Secuiesc,  Fundația ARTeast, Asociația Minitremu
Parteneri: Consiliul Județean Covasna
Sponsori: Centrul Ceh București, AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, NKA – Fondul Cultural Național al Ungariei, Fondul Bethlen Gábor, Proiect cofinanțat prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene 
Parteneri media: AGERPRES, Radio România Cultural, Observator Cultural, Revista Arta, Revista Zeppelin, Igloo Media, transindex.ro, sepsiszentgyorgy.info, modernism.ro, Háromszék, Székely Hírmondó, Revista Várad

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național –  AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

Eveniment Facebook:  https://www.facebook.com/events/443345586432064/ 
Site oficial:  https://magma.maybe.ro/archive.php?id=299#ro 
Siteul expoziției ediției anterioare la Sfântu Gheorghe:  https://magma.maybe.ro/archive.php?id=293 
Ateliere creative și ghidaj interactiv:  https://magma.maybe.ro/archive.php?id=294