Vernisajul cu numărul doi de pe agenda competiției de proiecte expoziționale individuale “EXPO MARATON 2019”, ediția a IX-a, proiect cultural realizat cu sprijinul Primăriei municipiului Cluj-Napoca și a Consiliului Local, precum și a Steelcase, Coramet și Rembrandt Graphic Centre, va avea loc joi, 09.05.2019, ora 19:00, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca și Galeria Casa Matei prezentând expozițiile semnate de Feidi Georgiana, anul I master, foto-video – Visible in invisible și Blaj Ionela, anul II master, pictură – Harlequin.

Prin proiectul său Visible in invisible, Feidi Georgiana decontextualizează, apoi reconstruiește elemente care au rolul de a ilustra fascinația legată de spațiu-timp, autocunoaștere și mister. Acest proces este perceput de tânăra artistă ca o călătorie interioară în continuă schimbare, o călătorie fluidă. În procesul artistic, interacțiunea dintre substanțele fotografice și reacțiile chimice ce se produc sunt întâmplări care sunt asemeni unor “experimente”. Rezultatul nu se cunoaște până când lucrarea nu este finalizată. Aici își fac loc greșelile, încercările/reîncercările, compunerea/descompunerea.

Arlechino este numele dat de comedia italiană unui personaj aparte, cu o istorie ce pare să fi început încă din perioada faraonilor și care a supraviețuit sub diferite forme până în zilele noastre: bufonul. Prin seria Harlequin, Blaj Ionela nu dorește nimic altceva decât să reafirme existența, importanța și de ce nu frumusețea acestui personaj. Specificitatea personajului este evidențiată cu ajutorul vestimentației – masca sa neagră a fost transformată într-un tumult de pliuri negre, hainele, confecționate de regulă din bucăți de țesătură albe și negre sau având culori diferite într-un un joc dezordonat și contrastant de culori, forme și materialități.

Ansamblul expozițional, care alătură picturii forme de instalație, trebuie privit ca un întreg, această ultimă alăturare transformându-se simbolic într-un fel de joc al arlechinului, un arlechin contemporan.

Galeria Casa Matei vă așteaptă să participați la evenimentele lunii mai și să decideți câștigătorul marelui premiu.