Un univers artistic încărcat de simbolistică și sens în expoziția Lindei Saskia Menczel, la Muzeul de Artă din Timișoara

Sâmbătă, 23 martie 2019, de la ora 18:00, va avea loc, la Muzeul de Artă din Timișoara – Piața Unirii nr. 1, vernisajul expoziției ‘Musica Universalis’ a uneia dintre cele mai cunoscute și apreciate artiste timișorene, Linda Saskia Menczel. Expoziția va reuni zeci de lucrări realizate de artistă în ultimele două decenii, materializate în volume și basoreliefuri din bronz, care au ca tematică studii despre Vechiul și Noul Testament, reconfigurate în obiecte de artă contemporană încărcate de simbolistică și sens spiritual.

‘‘Se spune că totul a început cu un cuvânt,  un sunet, că lumea a fost creată din  sonoritatea Divină. Din efemerul muzicii sferelor,  prin condensare, s-a născut materia, o umbră  palpabilă al arhiplanului Divin. Sculptura e  întruparea întrupărilor, idei și sentimente   trec prin alchimia interioară a sculptorului  pentru a deveni formă, volum, rude mai apropiate  omului decât artele bi-dimensionale.  Bronzul, metal topit, și iar solid, va prinde  forma finală – voința sculptorului, printr-un drum  lung, aproape inițiatic, care începe cu un gând,  va trece prin lut și ghips, cuptor și creuzet,  șlefuire și patinare, pentru a deveni o sculptură.  Ea, sculptura, dacă e frumoasă,  prin ritmul formei va deveni la rândul ei  o simfonie delicată pe care o poate auzi în sinea  sa Omul, și el operă a Marelui Sculptor’’,  mărturisește Linda Saskia Menczel.

Născută la Timișoara pe 23 martie 1972, Linda Saskia Menczel a absolvit în 1998 Școala de Arte din Johannesburg, Africa de Sud, după care a studiat la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, specializarea sculptură, este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din 2000 și a expus în numeroase spații de artă contemporană din România și din străinătate. În anii 2005 și 2015, Primăria Municipiului Timișoara i-a conferit Premiul de Excelență în domeniul Artelor Vizuale și promovarea artei, iar în anul 2017 – Premiul de Excelență în Sculptură.

Expoziția ‘Musica Universalis’ este organizată de artistă și de Muzeul de Artă din Timișoara, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș.