Rezoluţia nu se măsoară în pixeli,
Precum nici supravegherea nu se face din ecran.

21 martie -16 aprilie 2019
ATELIER 030202 (Sala Nouă TC, str. Sfânta Vineri nr. 11, Bucureşti)
www.atelier030202.blogspot.ro
Vernisaj: joi, 21 martie 2019, între orele 19.00 – 22.00

Lucrările din această expoziție explorează aspecte ale relației dintre tehnologie, individ și cultură. Influenţa mediului hipertehnologizat asupra percepţiei umane duce înspre o distorsionare a realităţii în feluri care abia acum încep să se discearnă. De aceea abordarea artiștilor se situează în zone care pot părea uneori contradictorii.
Unul din instrumentele de verificare a realităţii, distanța a devenit maleabilă, fie prin zoom supraomenesc, fie prin miopie. Multitudinea de anomalii vizuale care ne înconjoară a devenit o a doua natură, deci aproape imperceptibilă, instinctuală. Acest lucru devine evident din instalația care amplifică un desen fine art a unei insecte nu la fel de elegante.
Deși la prima impresie algoritmii din „Proof of Gallery Life” sunt concepuți tocmai pentru maximă previzibilitate și ordine, Pastila Roz subliniază tendința lor opusă, spre hazard: e pregătită tehnologic și artistic pentru un chip care poate fi al oricui. „Am călcat pe telecomandă și am făcut artă modernă” foloseşte lucrări anterioare ale grupării și le distruge în mod arbitrar. Videourile sunt distorsionate prin natura si metoda glitch-ului de a corupe, de a lucra cu datele brute si mai puțin cu interfața cu care suntem familiari ca utilizatori obisnuiți. Această arbitraritate sugerează cum arta – și mai ales video art-ul în format digital – se eliberează parţial de mila tehnologiei de care depinde pentru a ajunge la spectatori.
Născuți odată cu democrația românească, artiștii au trăit să vadă transformarea tehnologiei şi faţete ale ei pe care nativii digitali le-ar considera deja de muzeu. Instalația Love include într-un loop tehnologic un smartphone, un TV şi un videoproiector. Fiecare din cele trei obiecte au caracteristici complementare prin modul în care prelucrează lumina. I Want Internet on My Black and White TV reconfigurează distanța de la prima generație a entertainment-ului postrevoluționar și ultima generație de iPhone, Windows Phone sau Samsung, depinzând cui ii oferă datele personale smartphone user-ul.
Un ultim contrast prin prisma căruia pot fi percepute lucrările e cel dintre activ și pasiv, două roluri adesea sincrone pe care privitorul le are nu doar în fața unui ecran, ci și în fața unei opere de artă – din care un obiect de admirat se dovedește brusc a fi de fapt o unealtă dintr-un sistem mai complex. Pus în fața (camerei) – sau în centrul (lângă)- instalațiilor din expoziție, privitorul e îndemnat să reflecteze, să participe (la o bază de date facială), și să privească participarea lui.

-Pastila Roz este o grupare satirică, joviala și indiferentă formată din Beaver, Marian Codrea și Alexandru-Claudiu Maxim.

Beaver este artist plastic, liber diletant, 1.83 cm, ochi albaștri/verzui, membru fondator al grupului Pastila Roz. După ce s-a plictisit de vestul domestic, a venit în sud-estul (introdu adjectivul dorit), unde stă, lucrează, gândește, bea, vorbește, tace și face.

Marian Codrea este un artist vizual si membru al gruparii Pastila Roz. Domeniul lui principal de activitate este sculptura (dar pe site-urile de socializare nu se vede asta). Fiind artist interesele lui trec dincolo de formă, de unde şi experimentele video, cu o şuncă tăiată de hârtie, caşcaval care curge, cercuri, etc. Unii ar spune despre grupare că “Lucrările sunt pline de dramatism,umor, curaj şi revoltă, având un ascuţit simţ critic” şi el le dă dreptate.

Alexandru-Claudiu Maxim este artist vizual. A plecat din Onești cu trenul. În București l-au primit arta video, instalația și performance-ul. În Pastila Roz explorează hipnoza prin tehnologie şi trezirea în realitatea virtuală. Îi plac sporturile pe TV, dar nu ține cu nimeni.

Organizator: ATELIER 030202
Parteneri:Teatrul de Comedie, Asociaţia Euro CulturArt
Parteneri media: Agentiadecarte.ro, Radio România Cultural, ArtClue, Revista ARTA, Modernism.ro,
Revista Zeppelin, ArtWall, Feeder.ro
Sponsori: Rose Mary, Wood be nice