Danube- River as Experience”, expoziţia personală a Oanei Ionel va avea loc la Institutul Cultural Român în perioada 15 – 19 februarie 2019.

Proiectul artistei bucurestene include o selecție a picturilor  realizate în anul 2018.

“Seria de lucrări oferă o cheie de interpretare a fluviului din perspectiva diversităţii şi a multiculturalismului existent în zona danubiană”, explica Oana Ionel.

Astfel, prin dinamismul compozițional al pânzelor de mari dimensiuni, prin texturile și suprapunerile dense ale materiei, artista integrează în lucrările sale dinamica fluviului, dar şi istoriile asimilate de-a lungul secolelor.

Oana Ionel, artist şi curator independent, este singurul pictor  român aflat în colecția lui Herzog von Bayern, Ducele Bavariei, unde se regăseşte şi lucrarea cap de serie a picturilor  din „DANUBE – River as Experience”.  Oana Ionel a absolvit  Universitatea Națională de Arte din București (secția Pictură), are un doctorat în Arte Vizuale și a studiat la Ecole supérieure d’art (Grenoble, Franța).

Expozitia va marca Conferința „Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării” (SUERD).

“ Un alt aspect explorat în lucrările mele este cel legat de elementele arhetipale pe care fluviul  le integrează. Într-un spaţiu în care tendinţa de a crea ziduri pare că depaşeşte dorinţa de a crea punţi, cred în necesitatea unui demers artistic care să ofere dimensiunea interconectivitaţii”, a conchis Oana Ionel.

Strategia Uniunii Europene pentru regiunea Dunării  este un proiect comunitar de cooperare macro-regională, care a fost promovat la nivelul UE de către România și Austria. La SUERD participă 14 state membre UE și terțe din bazinul Dunării: Austria, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria. În țara noastră, strategia Dunării este coordonată de Biroul SUERD din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Expoziţia  „The Danube – River as Experience” face parte din seria manifestărilor culturale pe care Institutul Cultural Român le dedică acestui aspect.

Program : Expoziția se poate vizita între 15 și 19 februarie 2019, iar prima  zi a expoziţiei (15 februarie) este deschisă publicului începând cu ora 18h00.

Adresa: Institutul Cultural Român, Aleea Alexandru, nr.38, București

Institutul Cultural Roman (ICR), autoritate administrativă autonomă, potrivit Legii 356/2003, iniţiază, organizează şi dezvoltă capacitaţi asociative, de mobilizare şi convergenţă în jurul unor proiecte culturale de interes naţional.

Activitatea ICR antrenează şi include, sub diferite forme, personalitaţi de prestigiu (…), instituţionalizând un parteneriat activ cu societatea civilă, pentru realizarea de acţiuni şi de evenimente în spiritul european al comunicării culturale.

Scopul ICR este reprezentarea, promovarea şi protejarea culturii şi civilizaţiei naţionale în ţară şi în străinătate.