Metafore Incandescente” – O reîntâlnire de gală, la Palatul Banffy”

Toamna clujeană din acest an a aruncat în sfârșit pe fața ridată adânc de vremuri și lungi amânări a palatului Banffy, voalul promisei și sperăm trainice reîntineriri, spre bucuria noastră unanimă. Și totuși, neafectat de aceste lucrări, programul său expozițional, respectat pas cu pas, a ajuns la ceasul vernisajului din acest an, al fabuloasei întâlniri, cea de-a VII-a, cu ineditele artefacte născute din focul creației, reunite în globul incandescent al artelor contemporane decorative românești. Evenimentul se bucură de parteneriatul prestigios al Muzeului de Artă, U.A.D. Cluj-Napoca și U.A.P., Filiala Cluj.

Cu ospitalitatea sa deja cunoscută și dincolo de hotare, Muzeul de Artă din Cluj, primește, de astă dată chiar între zidurile sale subpământene puțin știute publicului larg, strălucirile unice ale glazurilor ceramice, sticlei sau metalelor, prețioase, inedite și profesionist mânuite. Organic armonizate cu atmosfera bolților înalte din piatră veche și cărămidă susținute de stâlpi masivi, surprinzătoare prin frumusețea sa misterioasă, impregnată de glorioase zbateri istorice transilvane, atmosfera expoziției actuale, este una unică. Contopirea lor fericită, e menită să reîncarce sufletele publicului clujean avid de frumos și să revigoreze emoția estetică, născută de vioiciunea creativă a exponatelor.

Lumea artistică și culturală a urbei, secondată de minunatul său public, nu consimte la asumarea stării de spectator inert, învins, sau victimă a unor vremuri cu administrații naționale ale Culturii, ce lasă urme parcă tot mai adânci, încărcate de tot mai grea ignoranță. Am proaspătă în minte reacția de încântare surprinsă pe fețele și în ochii vizitatorilor, în mijlocul acestei minuni luminoase descoperite cu o plăcută surpriză, în acest loc absolut fabulos. Nu puțini dintre aceștia, la unison cu grupul mic al celor care au muncit la punerea în operă a acestei prezentări bienale, și-au exprimat dorința vie ca prin programele de finanțare europeană, unică speranță în contextul actualei păstoriri a țării, acest spațiu de mare și rară frumusețe să intre în circuitul expozițional al urbei printr-un program coerent și inspirat. Sperăm solidar cu aceștia și conducerea actuală a Muzeului de Artă, ca aceste deziderate să devină în cât mai scurt timp realitate palpabilă, profitabilă pentru urbe, istoria sa și arta românească în general.

Sperăm, cu asumata toleranță mioritică, în realizarea cu grăbire a acestui important obiectiv.

Cei puțini dedicați care ne-au fost alături au înțeles însemnătatea promovării eforturilor creative ale breslei și cunosc marile dificultăți, reale, ale realizării expoziției de anul acesta și munca susținută ce stă în spatele scenei. Lor, studenți sau artiști clujeni le adresez aici, alături de cele unanime ale expozanților, mulțumirile mele ca organizator al bienalei; lor și expozanților din țară care prin nivelul artistic înalt, ne-au dat puterea de a aprinde iar și iar, cu obstinație și cadență de ceasornic, lumina purificatoare a artelor focului la Cluj și proiecția umbrei uitării asupra prezențelor nesemnificative.

Prin simpozioanele internaționale cu expoziții organizate începând cu 1996, la inițiativa Catedrei de profil a UAD Cluj, sub bagheta mentorului său Prof. Dr. Cornel Ailincăi, ulterior a actualei Bienale Naționale ”Metafore Incandescente” – ceramică-sticlă-metal, aflată la a VI-a sa manifestare și mai recent a mai tinerei Bienale Internațională de Ceramică desfășurate alternativ, Clujul are un loc național de frunte în promovarea artelor purificate prin foc, alături de București, prin simpozioanele și galerii dedicate, de care ne leagă vechi și strânse colaborări profesionale.

În această a III-a sa ediție aflată sub genericul cuprinzător ”Metafore Incandescente” – ceramică-sticlă-metal, 57 de expozanți sunt prezenți pe simeze, cu peste 100 de lucrări. Bienala, tot mai justificat consistent națională, aduce laolaltă tot mai mulți, activi și valoroși artiști din toată țara. Ea facilitează și mediază cunoașterea, stabilirea și consolidarea contactelor profesionale de colaborare între artiști, uniuni și universități, promovând tineri absolvenți, studenți promițători și de înalt nivel profesional ai școlii românești, prin prezentarea operei alături de maeștrii lor și cei ai domeniului.

Vă prezentăm lucrări ale unor artiști debutanți sau aflați în apogeul creației, ca întâlnire fabuloasă a unor valoroase obiecte artistice individuale sau ansambluri compoziționale de înalt nivel artistic, plastic și tehnic; ceramică artistică sculpturală de expresie liberă, design contemporan de obiect decorativ și funcțional, de dimensiuni și în concepte plastice extrem de diverse. Obiecte surprinzătoare prin dinamica varietății lor formale și inovative, admirabil transpuse în mase ceramice, sticlă sau metal, în tehnici și abordări plastice la fel de diverse.

Fascinante formal și cromatic, într-o plajă dimensională cu desfășurări spațial-vectoriale complexe, operele maeștrilor sticlari prezenți inundă atmosfera cu prospețimea reflexiilor lor colorate și diafane. Asocieri cu materii conexe, precum lemnul, metalul, metalele prețioase, piatra sau fibrele vegetale, completează inspirat surprinzătorul lor discurs plastic. Tehnici și tehnologii de vârf, metalizări și monturi prețioase și rafinate, șlefuiri, polizări și eloxări, asocierile cu surse de lumină ce pun în evidență frumusețea, încântă pretutindeni ochiul avizat al vizitatorilor, captându-i atenția și interesul.

Maeștrii mânuitori ai fiarelor, impresionează cu forme inedite și paradoxal delicate, asociind în opera lor varietăți metalice, împreunate de foc, în alcătuiri fantastice și formalizări imprevizibile. Metalul, voit frust și dur sau înnobilat de oxidări, șlefuiri de oglindă sau patine fascinante cromatic, ce se preling parcă lasciv pe forme lipsite de limite, coabitând armonic cu delicate siluete din porțelan, montate în argint atent prelucrat, ale unor desăvârșite piese de podoabă, prevestind parcă o lume ideală. Asumat concepute și modelate de minți atent instruite și mâini pricepute de orfevrar, din metale nobile încastrând splendide fragmente de porțelan de mare valoare, dacă nu pecuniară cu siguranță estetică de înalt nivel, acestea înnobilează odată în plus spațiul, nobiliar prin originile sale.

Elemente spațiale filiforme și unduitoare, alternând cu masive și impunătoare dezvoltări formale ceramice sau din metal și translucidități luminoase de ghețuri colorate ale sticlei, ne bucură sufletul și ne însoțesc în viața de dincolo de zidurile Muzeului, paradoxal, simultan cu apariția în degringolada specifică timpurilor, a unor spații și galerii ”nonconformist-experimentale”, ce prezintă drept ”artă”, rezultate ale creației unor artiști atât de mult promovați, unui public la fel de dezorientat.

Focul, care ne-a condiționat existența încă din începuturile noastre ca ființe și argila care ne-a dat formă prin ”Mâna Modelatorului Lumii”, transpare prin licăririle fiecărui obiect al bienalei, făcându-i să pălească în confuzia propriilor convingeri și pe cei mai înverșunați susținători ai afirmației că ”pictura este Regina Artelor”. Nemăsurată și în aceeași măsură, nefundamentată afirmație!

Le propunem acestora, cu considerația cuvenită și simpatia colegială și profesională, întru mai buna și reciproca recunoaștere și cunoaștere benefică tuturor, această întâlnire ”face to face” cu însăși Mama Reginei Artelor, respectiv Ceramica și Focul care I-a dat acesteia putere și rezistență să străbată timpurile. Aceasta cu susținerea atâtor argumente incontestabile, rezultate din studiile consistente asupra evoluției actului inițial al creației umane, modelarea argilei. Din acest act originar devenit pe parcursul evoluției creației umane unul de o valoare artistică majoră, și-au extras seva mai apoi, rând pe rând, toate celelalte domenii ale artelor vizual-obiectuale.

Așadar vom întâlni la Cluj-Napoca trecând prin porțile monumentale ale Muzeului de artă, 57 de artiști, reuniți în sărbătoarea metaforică a incandescenței, realizatori ai celor peste 100 de obiecte de mare rafinament artistic. Ei vin alături de artiștii clujeni, din București, Brașov, Galați, Iași, Bistrița, Baia Mare, Oradea, Sibiu, Vâlcea, Petroșani, Deva, Ploiești și Timișoara sau de peste hotare, dintre cei care nu și-au uitat niciodată originile, apartenența națională, spirituală și de formare artistică.

Ca organizatori sperăm că destinatarii acestui efort de înalt nivel artistic, publicul divers și lumea artistică clujeană, să ne fie alături în bucuria acestei ample revederi, aflate sub zodia unei la fel de frumoase toamne artistice clujene, dominată de incandescență solară, în număr cât mai mare cu beneficii estetice și de cunoaștere, reciproce.

Evitând nominalizările punctuale, aducem acum la ceas de împlinire mulțumirile noastre tuturor celor ce ne-au fost alături; instituții, studenți și colegi artiști, încheindu-ne expunerea cu convingerea că și de această dată și mai ales în acest cadru expozițional cu totul special oferit de Muzeul de Artă clujean, Bienala Națională ”Metafore Incandescente” înregistrează un nou binemeritat și real succes.

Dar iată că Bienala noastră tocmai și-a desăvârșit într-un nou locaș de cultură și de artă Galeria de artă ”Art Nouveau” în 16 februarie 2019, la invitația UAP Mureș, respectiv a Doamnei Mana Bucur, Președinta acestei Filiale, în condiții expoziționale excepționale și în prezența unui public avizat și cu evidență mare iubitor al artelor focului.

Evenimentul a fost prezentat în cuvântările extrem de edificatoare asupra fenomenului artelor focului contemporane, de scriitorul și cronicarul de artă Dl. Kund Miklos, D-na Mana Bucur și organizatorul și curatorul general al bienalei ”Metafore Incendescente”, care semnează și articolul de față și care vă invită cu plăcere să pătrundeți strălucirile aducătoare de mare și împlinită bucurie estetică, în spațiul generos al Galeriei găzduite de edificiul Palatului Culturii din urbea Dvs.

Lucrările Bienalei pot fi vizionate între 16 ianuarie și 15 februarie 2019, după care va fi găzduită la Bistrița, de Galeria ”Arcade 24”, la invitația UAP Bistrița și respectiv a criticului Oliv Mircea, fiind aici câ și la Tg. Mureș la a doua ei expunere, în urma unui protocol stabilit la a VI-a sa ediție.

Organizator și curator general al Bienalei,

Conf. univ. Dr. Andrei Florian, UAD Cluj-Napoca

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.