Din 1989, în data de 22 ianuarie se sărbătorește Ziua Culturii Maghiare, marcând ziua în care poetul Kölcsey Ferenc a finalizat – în 1823, deci cu 186 ani în urmă – poezia intitulată Hymnus, devenită ulterior textul imnului naţional al Ungariei. Cu această ocazie Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează, în perioada 17-23 ianuarie 2019, patru evenimente culturale focusate pe muzica, teatrul și literatura maghiară.

Joi, 17 ianuarie 2019, de la ora 19.00 prezentăm Infinitezimal 13, dedicată culturii maghiare. Îi vom avea ca invitați pe autorii şi traducătorii operelor din volum, printre care: Șerban Acasandrei, Silvia Maria Barutceff, Bocsárdi László, Alexandru Călin, Ana Ciungu, Gabriela Constantin, Alexandra Crăciun, Dan Dediu, E. Ferencz Judit, Emil Ionescu, Simona Gabriela Noapteș, Diana Elena Oprea, Valentina Sandu-Dediu, Paul Simula, Alexandru Skultéty, Emanuel Ulubeanu, George Volceanov. Seara va fi moderată de către redactorul șef al revistei, Sebastian-vlad Popa. Claviaturile spontane vor fi oferite de către Valentina Sandu-Dediu și Dan Dediu.

 

Vineri, 18 ianuarie 2019, ora 19.00 la Institutul Maghiar din Bucureşti va avea loc un recital In memoriam Ludovic Bács, ca un omagiu adus dirijorului, compozitorului şi pedagogului Ludovic Bács, mentorul spiritual şi unul dintre membrii permanenţi ai juriului Festivalului Muzicii Maghiare, personalitate marcantă a comunităţii maghiare bucureştene, care s-a stins din viaţă în anul 2015. Opera sa a avut un rol determinant în istoria muzicii din România din ultima jumătate de secol, personalitatea sa de excepţie influenţând viaţa spirituală a comunităţii maghiare din Bucureşti. Premiul In memoriam Ludovic Bács se decernează de către Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti şi Fundaţia Culturală ACCUMM din anul 2017, în memoria celui care a fost timp de cincizeci de ani dirijorul Orchestrei de Cameră Radio. Recitalul de anul acesta este susţinut de către soprana Adriana Gheorghişor şi pianista Ioana Ionescu, câștigătoarele premiului In memoriam Ludovic Bács din anul 2018.

Programul concertului:

George Enescu: Şapte lieduri pe versuri de Clement Marot

Liszt Ferenc: Trei sonete Petrarca

Tiberiu Brediceanu: Cinci cântece

 

Adriana Gheorghişor a absolvit Conservatorul „Luigi Cherubini” din Florența, Italia. A studiat cu Marta Taddei, apoi cu Gianni Fabbrini, finalizându-și studiile de master în anul 2014. În perioada de liceu a obținut numeroase premii la concursuri naționale, iar în 2017 a obținut Premiul de excelență la Concursul Național al Liedului Românesc. A susținut recitaluri și concerte în România, Italia, Bulgaria, Ungaria și Marea Britanie. În anul 2013 a făcut parte din programul Studioului de Opera „Maggio Musicale Formazione”, unde a pregătit rolurile Fairy 2 si The Plaint, din opera The Fairy Queen de Henry Purcell. Tot în 2013 a debutat în rolul Belindei din opera Dido și Aeneas de Henry Purcell. In anul 2014 a fost semi-finalistă a prestigiosului Concurs „Aslico”, în Italia. În același an a obținut Diploma de Master „Cum laude” și a fost admisă în una dintre cele mai importante competiții muzicale internaționale „50ste Internationaal Vocalisten Concours ‘s-Hertogenbosch” din Olanda. Tot în 2014, a fost invitată la Florența să susțină un concert sub bagheta dirijorul Horváth László. Programul concertului: Stabat Mater de Pergolesi și Cantata 51 de Bach. În 2017 a devenit colaborator al Operei Comice pentru Copii. În prezent studiază sub îndrumarea lui Brian Jauhiainen în programul Young Singers of Belcanto Global Arts Europe.

Ioana Ionescu s-a născut în 1987, a început studiul pianului la Liceul de Arte din Slobozia, din clasa a VII-a studiind la Liceul de Arte Dinu Lipatti din București, la clasa profesoarei Marcela Nistor. În anul 2007 a fost admisă la Universitatea Națională de Muzică București, la secția de pian, în 2009 a plecat la Hanovra, la Hochschule für Musik, Theater und Medien, cu bursă Erasmus, iar în 2009 a susținut examenul de diplomă la București. În 2013 a obținut diploma de master la Hogeschool voor de Kunsten Codarts din Rotterdam. Ioana Ionescu a obținut numeroase premii la concursuri naționale și internaționale: „Konzerteum” 2001 – Atena (Premiul II); „Beethoven i Classici” 2002 – Salerno, Italia (Premiul I). A frecventat cursurile de măiestrie ale unor mari maeștri precum: Henri Sigfridsson, Gabriel Amiraș, Bujor Prelipcean, Jan Jirecek von Armin, Jean Bernard Pommier, Bart van Oort, și a concertat în săli importante din România (Palatul Parlamentului și Ateneul Român), precum și în străinătate (Hanovra, Rotterdam, Leiden, Enschede, Middelburgh, den Haag, Amszterdam etc.).

Personalitatea dirijorului, pedagogului şi compozitorului Ludovic Bács (19 ianuarie 1930 – 30 iunie 2015) şi-a pus amprenta pe întreaga viaţă muzicală a ultimei jumătăţi de secol din România. A dus o muncă de pionierat în ce priveşte muzica veche, domeniu care a pătruns în viaţa muzicală românească datorită înfiinţării de către Maestru a formaţiei Musica Rediviva. Datorită activităţii sale de cercetare, a fost scos la suprafaţă un tezaur muzical important din codicele transilvane uitate de sute de ani prin arhive. Dintre compoziţiile sale nu întâmplător menţionăm Missa Aron Martoni, în care autorul evocă figura episcopului romano-catolic Márton Áron, o personalitate exemplară datorită severităţii şi caracterului uman de neînfrânt, precum cel al lui Ludovic Bács. Personalitatea marcantă a maestrului Bács a influenţat în mod definitoriu şi viaţa spirituală a comunităţii maghiare din Bucureşti. Maestrul Bács a sprijinit de la începuturi, prin experienţa şi ştiinţa sa profundă, Festivalul Muzicii Maghiare, un proiect de promovare a culturii muzicale maghiare pe care Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti îl organizează din anul 2005. Bucurându-se de recunoaşterea publicului meloman şi a breslei muzicienilor a garantat nivelul calitativ al acestui concurs dedicat tinerilor interpreţi şi a contribuit la transformarea festivalului în brand integrat în viaţa muzicală românească.

 

Luni, 21 ianuarie 2019, ora 19.00, în sala de spectacole a Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti prezentăm publicului spectacolul Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, pus în scenă de către Pásztor Márk. Spectacolul este bazat pe cel de-al cincilea album al lui Cseh Tamás, intitulat Trecerea Frontului, care spune povestea lui Vízi Miklós și Ecsédi Tamás. Cei doi sunt în gară, așteaptă trenul, însă acesta nu circulă în nicio direcție. Nu întâmplător alege tânărul artist ca motto al spectacolului său Trecerea frontului, căci dorința de libertate este mereu actuală, ca și în melodiile lui Cseh Tamás.

Pásztor Márk este student masterand în anul II la Actorie în cadrul Facultății de Arte din Târgu Mureș. Spectacolele sale sunt rezultatul celor două pasiuni ale lui, muzica și teatrul. Tânărul muzician a susținut mai multe concerte în Transilvania și Ungaria în care a cântat piese proprii, și și-a lansat deja primul album intitulat „Valamik”.

Miercuri, 23 ianuarie 2019 la ora 19.00 la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti sărbătorim împreună 50 de ani de la prima ediție a revistei Echinox, revista de cultură a studenților Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, fondată în decembrie 1968 de către Eugen Uricaru și Marian Papahagi. De-a lungul existenţei sale, la revistă au contribuit mulți studenți care ulterior au devenit personalități reprezentative și în cultura maghiară din Transilvania, precum și în cea română.  Invitații serii sunt Balázs Imre József, Karácsonyi Zsolt și Ion Pop.

Cu ocazia aniversării celor 50 de ani de la prima ediție a revistei Echinox, Kocsis Francisko a publicat o antologie a poeților maghiari care au contribuit de-a lungul anilor la apariția revistei, intitulată „Efect de propagare. Poeți maghiari de la «Echinox»”. În antologie sunt prezenți 11 poeți maghiari, în ordine cronologică: Németi Rudolf, Balla Zsófia, Palotás Dezső, Markó Béla, Adonyi Nagy Mária, Boér Géza, Szőcs Géza, Egyed Péter, Zudor János, Cselényi Béla, Kovács András Ferenc.