O revelație cu Lia Manțoc

Expoziția poate fi văzută pe toată perioada Festivalului Național de Teatru, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Sala Mică, foaier. Include Fotografii, sculptură, instalații, scenografie.

Text de Maria Sârbu

Expoziția artistei Lia Manțoc, organizată de Festivalul Național de Teatru în foaierul Sălii Mici a TNB, este o adevărată revelație. Cum pășești în spațiul destinat acesteia, imediat văzul tău mușcă din ceva inedit. Pătrunzi într-o lume pe care nu ți-ai fi imaginat-o că este și aceasta a creatoarei Lia Manțoc, făuritoare de multe lumi teatrale și cinematografice în calitatea sa de scenograf.
„Flashback”-ul, căci așa se numește „suma de imagini puternice și manipulatoare”, după cum le-a spus directorul FNT, Marina Constantinescu, îți deschide o cale spre a medita asupra percepției. Iar autoarea te ghidează cumva, prin ceea ce a expus, lăsându-te să creezi universul tău propriu, deși l-au trăit sau l-au imaginat alții.

La vernisaj, Marina Constantinescu a ținut să spună că expoziția de autor Lia Manțoc este un vis al Festivalului Național de Teatru de ani de zile, vis care s-a împlinit acum, cu această expunere de lucrări. Căci e „o expoziție cu totul specială, diferită, așa cum este Lia Manțoc – un artist special, diferit, avangardist de anvergură, complex, artist plin de o sensibilitate și forță extraordinare, de o generozitate față de artiștii cu care a lucrat”. Marina Constantinescu a subliniat și unicitatea Liei Manțoc, expresivitatea ei „pe care registrul nostru teatral o are grație imaginației și ficțiunilor ce o populează, ce o umplu de neliniști și de o bântuire pe care am avut ocazia să o urmăresc în întâlniri teatrale și umane”.

Citește articolul complet https://fnt.ro/2018/o-revelatie-cu-lia-mantoc/

Foto: Lucian Muntean/FNT