În perioada 19 – 23 Octombrie 2018, EliteArt Gallery în parteneriat cu Galeriile KARO organizează cea dintâi expoziție de grup dedicată proiectului MOSAIC: Portrayal of Diversity.

Expoziția aduce în atenția publicului o selecție de lucrări realizate de artiștii plastici Otilia Cadar, Theodor Grigoraș, Eduard Andrei Simion, Nadejda Lungu și Daniela Donțu-Hașcevoi.

MOSAIC: Portrayal of Diversity a presupus recuperarea și promovarea reperelor identitare a 5 minorități etnice din România prin realizarea a 15 portrete ale localnicilor și documentarea scrisă a istoriei personale și colective a fiecărei comunități.

«În România trăiesc numeroase comunități etnice care participă prin tradițiile și cultura lor la omogenitatea istoriei naționale. Interesul majorității pentru valorile minorităților etnice este adesea redus, astfel că minoritățile ajung să se integreze în contextul general al identității naționale prin dizolvarea propriei identități. Pentru că aceste comunități minoritare se confruntă în general cu prejudecățile și practicile discriminatorii ale populației majoritare, MOSAIC: Portrayal of Diversity urmărește ca prin artă să apropie publicul de valorile și tradițiile acestor promotori ai mesteșugurilor, artelor, culturii. Comunitățile minoritare s-au luptat de-a lungul timpului cu discriminarea la nivel politic, economic și social, motiv pentru care politicile europene încearcă prin intermediul a diverse programe să abordeze și să acomodeze diversitatea, implicit să promoveze drepturile minorităților de pe teritoriul Europei. Acest lucru nu are întotdeauna efectele urmărite, dat fiind accesul redus al populației la noile strategii de integrare multiculturală, respectiv interesul scăzut general pentru minoritățile naționale, etnice, religioase, lingvistice etc. Ne bazăm pe faptul că arta este un instrument facil de receptare a realității, un limbaj care unifică prin mijloacele de expresie. În acest fel, dorim să valorificăm arta și istoria acestor minorități, conservând elementele care compun identitatea națională deși la nivel de comunitate minoritățile se deosebesc prin dialect, tradiții, ocupație etc.»

Artiștii plastici au portretizat:

Sașii din Bod (Județul Brașov)

Romii din Sintești (Județul Ilfov)

Maghiarii din Ernei (Județul Mureș)

Armânii din Pipera (Județul Ilfov)

Rușii-lipoveni din Slava Cercheză (Județul Tulcea)

Parteneri: Forumul Democrat al Germanilor din Comuna Bod, Comunitatea Armână din România, Asociația Matias, poveștisăsești.com, Asociația Istoria Artei, Comunitatea Rușilor Lipoveni Slava Cercheză, Alumnus Club UNESCO.

Mosaic Portrayal of Diversity  este un proiect implementat de Elite Art Club UNESCO și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.