Marţi, 2 octombrie 2018, la ora 17.30, în sălile monumentale ale Museo Centrale del Risorgimento – Complesso del Vittoriano (Via dei Fori Imperiali), Accademia di Romania in Roma, în parteneriat cu Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă de la Veneţia, Muzeul Naţional de Istorie a României şi Museo Centrale del Risorgimento a Roma, celebrează Centenarul Marii Uniri prin organizarea expoziţiei–eveniment «Marele Război şi Unificarea României. Un parcurs istoric şi vizual la 100 de ani de la naşterea României Întregite». Programul de vizitare a expoziţiei este de marţi până duminică în intervalul orar 10,00–19,30; expoziţia va fi deschisă până în 31 octombrie 2018. Intrarea este gratuită.

Integrându-se în seria de manifestări care au comemorat la nivel european 100 de ani de la Marele Război, dar punând în valoare cu precădere momentul Marii Uniri a României, această expoziţie istorico–documentară este parte din mesajul pe care generaţia noastră este datoare să îl transmită generaţiilor viitoare: cel al datoriei memoriei. Memoria celor care îşi sacrifică viaţa pentru realizarea idealurilor naţionale, pentru a-şi apăra patria, pământul, dar şi memoria fragilităţii păcii. De altfel, comemorarea celor căzuţi în campaniile din Marele Război trebuie să aducă în conştiinţa popoarelor europene şi a Umanităţii în ansamblu efemeritatea existenţei, precum şi necesitatea unor eforturi conjugate pentru protejarea valorilor umane.

Unirea românilor din 1918 a semnificat, pentru foarte mulţi contemporani şi istorici deopotrivă, împlinirea «proiectului politic paşoptist», definit de elitele româneşti la mijlocul secolului al XIX-lea. Dincolo de a fi doar un moment al bucuriei şi al concordiei, Unirea a avut valenţe fondatoare, punând piatra de temelie a României moderne. Contemporanii vedeau necesară o reaşezare a ţării şi a naţiunii, iar echivalenţa dintre România «Întregită» şi România «nouă», ca structură teritorială şi instituţională diferită (democratică şi integrativă social sau economic), a reprezentat o constantă a discursului public. Unirea din 1918 reprezintă un proiect–reper fondator pentru românii de astăzi, în jurul căruia se organizează societatea, în sensul participării civice, al rememorării unor evenimente, personaje şi valori determinante pentru statul nostru. Celebrarea ei implică şi dezbaterea academică, profesională, a procesului de unire politică a românilor, petrecut pe fundalul Primului Război Mondial. Este o formă de a reflecta continuu la devenirea noastră istorică, dar şi de a construi onest reflecţiile cu privire la societatea română actuală şi perspectivele ei. Întrucât la 1 decembrie 2018 noi, românii, sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, avem datoria de a le reaminti tinerilor, dar şi prietenilor noştri, că statul român care a rezultat după unificare nu a fost un cadou al istoriei, ori consecinţa unei lupte între marile puteri ale vremii. Idealul Unirii a fost realizat cu sacrificiul suprem a peste 800 de mii de oameni, dar şi cu efortul diplomatic semnificativ al generaţiei de atunci.

Parcursul complex al românilor în Primul Război Mondial, până la împlinirea Marii Uniri, va fi ilustrat şi documentat în această expoziţie pregătită, din punct de vedere tematic, de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României şi de la Accademia di Romania in Roma. Expoziţia cuprinde un itinerar foto–documentar al participării României la prima conflagraţie mondială, în răstimpul 1916–1918, ce a dus, în cele din urmă, la întregirea ţării, precum şi o sugestivă selecţie de obiecte istorice (drapele de luptă; uniforme de campanie ale familiei regale şi costume de ceremonie ale unora dintre personalităţile de marcă ale epocii, militari, diplomaţi şi oameni de cultură; decoraţii şi brevete etc.) şi de replici ale uniformelor de campanie ale Armatei Române, mărturii ale acestei «transformări fundamentale a României, petrecute acum un veac, ale cărei efecte sunt vizibile până astăzi» (cfr. prof. Francesco Guida).

Organizatori:Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă de la Veneţia; Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Museo Centrale del Risorgimento a Roma, Departamentul de Ştiinţe Politice al Universităţii Roma Tre şi Ambasada României în Republica Italiană.

Texte de: prof. Francesco Guida şi Cornel Ilie

Mediapartner: TVRi şi Radio Romania