Vernisajul expoziției Portretul colecționarului

40 de ani de la deschiderea  Muzeului Colecţiilor de Artă

vineri 21 septembrie, ora 17:00-

Muzeul Naţional de Artă al României vă invită vineri, 21 septembrie, ora 17:00 la vernisajul expoziției Portretul colecționarului, dedicată aniversării a 40 de ani de la inaugurarea Muzeului Colecțiilor de Artă. Ea aduce în centrul atenției pasionați iubitori de frumos care și-au încununat cariera de colecționari de artă prin donațiile făcute statului român pe parcursul secolului XX  și la începutul secolului XXI.

Grupaje reunind lucrări favorite ale colecționarilor, portretele acestora și ale unor membri ai familiei, obiecte de artă decorativă, fotografii și documente evocă personalitatea și preocupările diferiților colecționari, relația lor cu artiștii preferați, creionând un întreg univers cotidian devenit astăzi pagină din istoria unui fenomen încă prea puțin explorat – colecționismului românesc. Urmărind un parcurs cronologic, expoziția pune accent pe cele 16 donații făcute muzeului din 1990 până în prezent. În spatele unora dintre donații se află povești de viață emoționante. Este cazul colecţiei avocatului Hurmuz Aznavorian formată în perioada interbelică și donată în anul 2000 de Rodica Aznavorian Sfinţescu, fiica sa, pentru a împlini dorinţa tatălui dispărut în 1954, sau al colecţiei dr. Emanoil Romulus Anca şi Ortansa Dinulescu Anca, donată de aceasta din urmă pentru a împlini ultima dorință a soțului.

Expoziția marchează contribuția colecţionarilor la păstrarea dar și la încurajarea artei plastice româneşti și susținerea unor artiști prea adesea supuși constrângerilor materiale sau ideologice.

                                                            ***                    

Deschis la 21 august 1978 în fostul Palatul Romanit, una dintre cele mai vechi reședințe boierești de pe Calea Victoriei, ca secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă și-a mărit de aproape 4 ori patrimoniul în cele patru decenii de existență. Numărul colecțiilor a crescut de la 13, câte numără în momentul deschiderii, la 47 în 2018, însumând aproximativ 10 000 de piese, reprezentative pentru genuri artistice, epoci istorice și zone geografice diferite. Dintre acestea 37 sunt incluse în expoziții permanente în trei sedii (Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul K. H. Zambaccian și Muzeul Th. Pallady), Alături de colecții extrem de variate întâlnim aici multe colecții monografice ale unor artiști ale căror lucrări au fost donate postum de familie.

Curator: Liliana Chiriac, şef secţie MCA

Organizatori: Liliana Chiriac, Ilinca Damian, Gabriela Vasiliu, Marina Iliescu

Conservatori: Nela Mihai, Mihaela Murelatos, Lidia Marinescu

Locație:  Muzeul Colecţiilor de Artă, Calea Victoriei 111.

Program: sâmbătă – miercuri  între orele 10.00 – 18.00 (Casa de bilete se închide la ora 17.00), joi și vineri muzeul este închis.

Perioadă22 septembrie 2018 – 31 ianuarie 2019

Prețul biletului de acces: 10 lei

Gratuit: prima miercuri din fiecare lună

Expoziția este însoțită de un bogat program de evenimente. Datele acestora vor fi anunțate din timp.

 

1.Conferinţe:

Rolul colecţionarului în istoria culturii româneşti

Invitat: Maria Pârvuţoiu, colecţionar de artă

 

Noi informaţii de arhivă despre Palatul Romanit

Invitat: Oana Marinache, istoric de artă

Curator de muzeu

Invitat: Ruxandra Dreptu, istoric de artă

 

2.Prezentări:

Vă vorbeşte curatorul

Prezentare: Liliana Chiriac, şef secţie MCA

Secolul XX în trei contraste: Occident şi Orient, Masculin şi Feminin, Formă şi culoare  Prezentare: Ilinca Damian, conservator MCA

 

  1. Colecţia lunii

Prezentări lunare ale colecţiilor susţinute de specialiştii muzeului:

Octombrie 2018 – Colecţia Elisabeta şi Moise Weinberg;

Noiembrie 2018 – Colecţia familiilor Dumitru şi Maria Ştefănescu – colonel Gheorghe Preda;

Decembrie 2018 – Colecţia fraţii Béatrice şi Hrandt Avakian.

 

  1. Programe educative pentru familii, şcoli şi grădiniţe

   Atelierele vor fi susținute de asociații partenere si educatori muzeali ai MNAR