Asociația SINAPTICA – Maramureș anunță începerea proiectului cultural „Istorie, oameni și granițe”, realizat în parteneriat cu Fundația Uniunea Huțulilor din România, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov și Asociația Apșița (Ucraina). Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, se derulează între 15 iulie și 15 noiembrie 2018 şi are drept scop recuperarea memoriei istorice și culturale, concentrat asupra evenimentelor din preajma Primului Război Mondial, așa cum sunt descrise în documente de arhivă și în istoriile orale ale locuitorilor de o parte și de alta a graniței care desparte, astăzi, Maramureșul Istoric.

Prin acest proiect se propun:

1.Completarea informațiilor existente în arhivele românești cu informații aflate în arhiva din Mukacevo, regiunea Zakarpatea, Ucraina.

2.O cercetare în Maramureșul Istoric, pentru identificarea de documente și istorii orale aflate în arhivele personale ale locuitorilor din Maramureș, de ambele părți ale graniței, referitoare la evenimente din perioada Primului Război Mondial.

3.Implicarea unor copii din două comune de munte din România și una din Ucraina, în activități educaționale și culturale.

Mai multe despre proiectul „Piatră și foc” puteţi afla de pagina web a Asociaţiei Sinaptica – Maramureș http://www.sinaptica.ro/istorie-oameni-si-granite  şi de pe pagina de Facebook a proiectului: https://www.facebook.com/sinapticamm.