Vineri, 13 iulie 2018, Filiala Seghedin a ICR Budapesta se alătură Autoconducerii Românilor din Județul Ciongrad și Autoconducerii Naţionalităţii Române din Seghedin, pentru a organiza un eveniment festiv dedicat împlinirii a 169 de ani de la semnarea, la Seghedin, a ,,Pactului de pacificare” între Nicolae Bălcescu și Lajos Kossuth. Sunt așteptați să participe membrii ai corpului diplomatic român din Ungaria, personalități locale,  profesori, elevi și studenți, public român din Ungaria.

La data de 14 iulie 1849, reprezentanții emigrației române, Cezar Bolliac și Nicolae Bălcescu (care se întâlniseră în Apuseni cu Avram Iancu și conducătorii revoluției române de la 1848-1849, și cu conducători ai revoluției maghiare, în încercarea de a uni cele două forțe împotriva armatelor imperiale), alături de Lajos Kossuth, guvernatorul Ungariei, semnează la Seghedin documentul ,,Pactul de pacificare”.

Acest important document, în care este atestat pentru prima dată numele de România, cu un deceniu înainte ca A.I. Cuza să fie ales domn al Principatelor Unite, fusese însoțit de un ,,tratat”, care stipula formarea ,,legiunii române”, ce ar fi urmat să lupte, alături de forțele ungare, împotriva  trupelor imperiale austriece și rusești. În pofida realizării acestor demersuri, acordul s-a dovedit a fi tardiv, intervenția trupelor rusești ducând la capitularea forțelor maghiare, la Komarom, în luna septembrie a anului 1849.

Program:

ora 17.00 (Piața Klauzal, Seghedin):

Depuneri de coroane la placa comemorativă din Piața Klauzal. Vorbește istoricul Petru Weber (Universitatea din Seghedin).

ora 17.30 (Sediul Filialei Seghedin a ICR Budapesta):

Prelegerea 150 de ani de la aprobarea legii pentru naționalitățile din Ungaria, susținută de către prof. dr. Gheorghe Petrușan, fost șef al Catedrei de Limba şi literatura română a Facultăţii Pedagogice „Juhász Gyula”, din cadrul Universității din  Seghedin și președintele Autoconducerii Naționalității Române din Seghedin;

Prelegerea Românii din Gyula, susținută de domnul Petre Câmpean, jurnalist și traducător.

ora 18.30 (Sediul Filialei Seghedin a ICR Budapesta):

Recepție oferită de Autoconducerea Naționalității Române din Seghedin.