Muzeul Municipiului București dedică ziua de vineri, 22 iunie, recuperării memoriei istorice, analizării consecințelor comunismului și extinderii analizei prin prezentarea istoriei unei alte țări din fostul bloc comunist care a avut de suferit, respectiv Albania. Două muzee ale MMB găzduiesc trei evenimente la care sunt invitați să participe toți cei interesați.

Vernisajul unei noi expoziții temporare

La Palatul Suțu (Bd IC Brătianu, nr. 2) va avea loc, la ora 16.00, vernisajul expoziției de fotografie „Drumul comunismului în Albania”. Expoziția va putea fi vizitată până duminică, 15 iulie 2018, la parterul Palatului Suțu. Cu această ocazie, Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor” va prezenta imagini din Albania anilor 1945-1991.

Istoria pe care Albania a experimentat-o ​​timp de 45 de ani nu a fost foarte diferită de cea a României și a altor țări din blocul comunist, care, prin măsurile de represiune a individualității, a fost cauza a peste 100 de milioane de victime. Expoziția este compusă din trei părți: politica internă, politica externă și rezistența anticomunistă din anii 1945-1991. Regimul comunist se baza pe doi piloni ideologici puternici: lupta de clasă și dictatura proletariatului, pe care a fost construit și justificat un sistem de violență și reprezentare.

Enver Hoxha a urmărit un stil de politică modelat după stalinism, precum și cu elemente ale maoismului. Albania s-a alăturat taberei comuniste cu Iugoslavia (1944-1948), URSS (1948-1961) și China (1961-1978). Țara a intrat într-un deceniu de izolare paranoică și stagnare economică, contactul cu lumea externă fiind practic tăiat. În acest sistem, poliția politică, securitatea de stat ca instrument al statului-partid, a avut un rol represiv, intimidant și de control. Expoziția se încheie cu imagini ale rezistenței anticomuniste de-a lungul anilor și dărâmarea statuii lui Enver Hoxha pe 20 februarie 1991, marcând simbolic prăbușirea regimului comunist. Imaginile acestei noi expoziții sunt oferite de Muzeul Național Albanez al Securității „Casa frunzelor”.

Conferință despre Muzeul securității albaneze

La Muzeul Nicolae Minovici (Str. Nicolae Minovici, nr 1), începând cu ora 18.00, este organizată o conferință despre Muzeul Securității Albaneze din Tirana, susținută de doamna Etleva Demollari. Conferința va fi în limba engleză. Înscrierea se face prin e-mail la adresa [email protected]

Concert susținut de soprana de origine albaneză Arlinda Morava

La Muzeul Nicolae Minovici, începând cu ora 19.00, Muzeul Municipiului București invită iubitorii de muzică la concertul „Seară de vară”, susținut de Arlinda Morava (soprană), alături de Andreea Ștefănescu (vioară) și Bucharest Ladies Cvintet.

Arlinda Morava s-a născut în Tirana, Albania, dar a absolvit Conservatorul Ciprian Porumbescu din București și are un Masterat canto de operă în Elveția. A fost solistă a Operei Române București, este laureată a multor concursuri naționale și internaționale, și colaborează cu multe instituții de profil din România. A susținut recitaluri pe scena Royal College din Londra și alte capitale și orașe europene, sub bagheta unor dirijori de renume. Bucharest Ladies Cvintet este alcătuit din Andreea Ștefănescu – vioara 1, Carmen Moisescu – vioara a 2-a, Cristina Bucur – violă, Alexandra Pascaru – violoncel, Liana Mareș – pian. Bucharest Ladies Cvintet a luat ființă în anul 2005 și se reunește cu ocazia unor proiecte importante.

Intrarea la toate aceste trei evenimente organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București este gratuită, în limita locurilor disponibile.