Dezbatere Reprezentări ale „sărăciei” în artă și mass-media în cadrul Focus Atelier #4 Paradigme în Arta Documentară

Atelierul de scriere critică Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media facilitat de Simona Ciotlăuș și Laura Sandu a urmărit identificarea și abordarea critică a caracteristicilor diverselor discursuri mai mult sau mai puțin dominante referitoare la această temă. Pe parcursul celor zece întâlniri, am analizat împreună reportaje, articole, filme documentare, materiale foto și video aflate în spațiul intermediar dintre jurnalism și artă, dar și filme artistice, poezie și proză, care abordează tema sărăciei, în legătură cu locuirea, cu educația, cu sănătatea sau altele. Am urmărit în ce măsură are loc în aceste materiale un proces de subiectivare sau dimpotrivă, dacă reprezentările respective obiectifică și transmit mai degrabă proiecții care servesc la reproducerea ierarhiilor și relațiilor de putere existente.

Au rezultat în urma discuțiilor din cadrul atelierului drafturi pentru mai multe materiale comune, care vor fi publicate într-un viitor număr special din Gazeta de Artă Politică.

Vă invităm la evenimentul de miercuri, 6 iunie – Dezbaterea pe tema Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media ca să ne întrebăm împreună, pornind de la subiectele propuse, cum am putea vorbi despre „sărăcie” în moduri care să creeze solidaritatea, în loc de a bloca în continuare construirea ei. Ghilimelele sunt importante – am vrea să pornim de la chiar termenul de „sărăcie” – ce semnificații și ce potențial are folosirea lui? Putem să ne referim la chestiuni sistemice folosind și alți termeni și dacă da, ce fel de termeni? Și nu în ultimul rând, ca să vedem cum sunt posibile reprezentări emancipatoare și care ar putea fi caracteristicile lor.

Simona Ciotlăuș este doctor în Sociologia și Antropologia Cunoașterii, implicată pe parcursul timpului în mișcări locale și naționale pentru dreptate locativă precum Căși Sociale ACUM și Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire. Sensibilă față de dimensiunea politică a educației, Simona lucrează des cu tineri și adolescenți. În prezent, predă științe sociale în două școli.

Laura Sandu este publicistă, membră a redacției Gazetei de Artă Politică, doctorandă în studii culturale cu o teză despre reprezentările de gen în artă. Lucrează în proiecte ce propun perspective intersecționale în arte și educație.

Atelierul „Reprezentări ale sărăciei în artă și mass-media” face parte din platforma Focus Atelier, proiect al Asociației Reciproca. A patra ediția Focus Atelier (FA) se concentrează pe tema paradigmelor contemporane în arta documentară. Ediția va conexa patru rezidențe pe domeniile: desen documentar și arte mixted-media; jurnalism și receptare mass-media; teatru documentar și film documentar, alături de invitați ca Alexandra Bodea, Laura Sandu, Nico Vaccari sau Sânziana Koeing. Punctul forte al rezidențelor noastre îl constituie crearea unui grup de lucru format din cercetători și artiști emergenți care lucrează cot la cot cu invitații, pe temele propuse de aceștia, pentru realizarea de evenimente culturale noi, la care devin co-autori. Focus Atelier este un real demers pedagogic ce facilitează întâlnirea și lucrul practic între profesioniști cu experiență, artiști tineri și cercetători în științele umaniste. Detalii despre întregul program se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de email [email protected]

Ediția a IV-a Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural, Institutul Cultural Român și de către Primăria și Consiliul Local Cluj Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia finanțatorilor. Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.