Pe 25 mai 2018, ora 19.00, va avea loc la Biblioteca Municipală B.P. Haşdeu din Chişinău deschiderea expoziției “Faust- după Diana Tudose” de artista plastică Diana Tudose.

Expoziția cuprinde o serie de 8  desene care reprezintă scene importante din tragedia lui Goethe, în care sunt reprezentați simbolic, abstract, dar totodată minimalist- personaje şi evenimente din capodopera germană. Această serie de lucrări redă propria  înțelegere a versurilor scrise de poet, o înțelegere unică, pe care artista a adaptat-o sensibilității omului modern.

Expoziția este curatoriată de Victoria Nagy Vajda, preşedintele Asociației ARBOR, care a achiziționat întreaga serie de lucrări “Faust-după Diana Tudose” pentru a o dona Bibliotecii Municipale B.P. Haşdeu din Chişinău, în semn de recunoştință față de această instituție a cunoşterii, unde îşi petrecea după-amiezile din timpul anilor de studenție.

“Ceea ce palpită viu în “Faust”, opera fundamentală a lui Goethe, sunt chiar cuvintele, ce odată interiorizate au darul de a se metamorfoza înspre un nou sens creativ.

 Nu e visare, nu e hazard, nu e întâmplare… istoria faustică se repetă, doar că ea ia o formă diferită dar tot originară şi autentică pentru că seva ei e mereu una şi aceeaşi. Desenele conturează această formă, o surprind între cele patru laturi ale hârtiei, cu condiția să nu aducă nici un prejudiciu simplității fenomenelor originare goethiene.” D. T.

Artista Diana Tudose este născută în Republica Moldova, îşi încheie studiile la Bucureşti, unde actualmente este stabilită şi lucrează. În 2011, a fost câştigătoarea Marelui Premiu al Bienalei Internaționale de Artă de la Chişinău.