Teatrul Evreiesc de Stat deschide seria spectacolelor dedicate Centenarului Marii Uniri cu spectacolul-lectură Ițic Manger – simplu și din inimă să ne fie cântul. Evenimentul este programat vineri, 18 mai, de la ora 19.00, la Teatrul Evreiesc de Stat.
Ițic Manger (30 mai 1901, Cernăuți – 21 februarie, Gedera, Israel), originar din Bucovina, și-a construit un destin de notorietate mondială. Cunoscut ca important autor de limbă idiș și renumit interpret, un autoproclamat bard de muzică folk, ”bard popular” și ”meșter croitor” al cuvântului scris, Ițic Manger a creat cu succes în România, Polonia, Franța, Anglia și, în cele din urmă, în Israel.
Ițic Manger a debutat în 1921 în revista română-idiș Kultur, iar prima sa carte a apărut tot în România, sub titlul Shtern Oyfn Dakh – Stele pe acoperiș, în 1929. Articolele lui au fost publicate în prestigioasa revistă Literarishe Bleter. Din 1929, Manger și-a editat propria sa revistă literară, Cuvinte alese, dar a continuat să-și publice și creațiile literare la diferite edituri: o serie de poezii moderniste inspirate de Talmud (Midrașul lui Ițic, 1935), o rescriere teatrală a poveștii sărbătorii de Purim (Cartea Cântecelor Meghilei, 1936), o reinterpretare a piesei lui Avram Goldfaden – Vrăjitoarea din Botoșani – Hoțmah Spiel, 1937) și trei mari culegeri de versuri: Lanternă în vânt (1933), Scrisorile lui Velvl Zbarjer către Preafrumoasa Malkele (1937) și Amurg în oglindă (1937). În 1961, unele din textele poetice ale lui Ițic Manger au fost selectate și incluse în Antologia UNESCO a Poeziei Lumii.
Din distribuția spectacolului Ițic Manger – simplu și din inimă să ne fie cântul vor face parte Dorina Păunescu, Mirela Nicolau, Roxana Guttman, Geni Brenda Vexler, Mihai Ciucă, Nicolae Călugărița, Andrei Bibire și Carla Lifșin, acompaniați de TES ORCHSTRA – Bogdan Lifșin, Rodica Gancea, Sergiu Marin și Mihai Pintenaru. Regia îi aparține lui Andrei Munteanu.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile!
Recent Comments