Francisc Chiuariu: Ochiul furtunii

Miercuri 25 aprilie, ora 18, galeria AnnArt invită iubitorii de artă la vernisajul expoziției Eye of the Storm / Ochiul furtunii: avanpremiera noii serii de pictură la care Francisc Chiuariu lucrează din iarna lui 2017.  Acest preview este a patra personală la AnnArt a artistului, după Shadows, în 2011, Teoria cercului, în 2013, şi Privire de sus, în 2016. 

Expoziția cuprinde cinci lucrări cu totul remarcabile, extrase dintr-un proiect în derulare, în care Chiuariu studiază geometria istorică și metafizică a marilor piețe ale lumii; noduri urbane, aceste spații îi permit o adâncire a reflecției asupra condiției umane și o intensificare a formelor sale de expresie, într-o abordare în care abstractul caștigă teren în fața notelor hiper-realiste care au marcat seriile sale anterioare. 

Francisc se imersează şi retrăieşte emoţionalitatea istorică, estetică, antropologică a unor areale de civilizaţie dintre cele mai diverse: mexicană, magrebiană, chineză etc., partenere cu clasicele vetre ale Europei muzeificate. Ochiul ciclonului – piaţa mare a unui oraş -, cu detaliile sale de icon turistic, intră într-un spectaculos proces simultan de descompunere optică şi depunere picturală.” (Aurelia Mocanu, critic si istoric de artă)

Selecția restrânsă a acestui preview aduce în prim-plan extremele proiectului – lucrări în ulei pe pânză, pe format mare, 200 x 300 cm, alături de piese mici,  70 x 50 cm, de tatonare a temei, și care ne permit să sondăm direcția de evoluție a noului proiect pictural al artistului.

Francisc Chiuariu este unul dintre cei mai semnificativi pictori români contemporani formați imediat după căderea regimului comunist. Are o identitate creativă inconfundabilă, distinctivă prin explorarea conjuncțiilor dintre medii tradiționale și tehnici, materiale sau suporturi neconvenționale. Cota sa de piață precum și reputația în mediul critic se apreciază constant și semnificativ, de la an la an iar lucrările sale se regăsesc în colecţii importante din România, Elveţia, SUA, Germania, Spania, Rusia, Austria, Canada, Israel.

Expoziția Eye of the Storm va fi prezentată la AnnArt în perioada 25 aprilie – 30 mai 2018. Accesul public la expoziţie este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11- 19. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt.

AnnArt Gallery, strada Paris 39, sector1, Bucuresti