HIDDEN SORROWS/ ROMA STORIES
Curator: Eugen Rădescu
Artiști: George Vasilescu, Eugen Raportoru, Mihaela Cîmpeanu, Kurt Vio, Marian Petre, Anton Nistor
13 Aprilie – 5 Mai, 2018
Vernisaj: 13 aprilie 2018, 7 p.m.
Mobius Gallery, 
D.I. Mendeleev, 2, 010364 Bucharest, Romania

TRISTEȚI ASCUNSE: POVEȘTI ROME

„TRISTEȚI ASCUNSE: POVEȘTI ROME” prezintă în exclusivitate artiști români de etnie romă, expoziția fiind un exercițiu de imaginație colectivă despre poziționarea în majoritate a unei etnii/identități cu un trecut și prezent zbuciumat; comunitatea romă este una a culturii telurice, autentice, periferică. Romii din România au experimentat de-a lungul istoriei atributele sclaviei, subjugării, blazării, periferiei. Experienţa istorică a diferitelor grupuri a generat o mulţime de caracteristici istorice particulare, care au încercat asimilarea „celuilalt”/l’autrui”. Fiind o minoritate, indiferent unde trăiesc, romii au fost nevoiţi să se adapteze la mediul aflat în schimbare, mediul cultural, economic, politic sau istoric, dar și cerințelor social-istorice ale propriei identități. 
Aceasta a dus la diferenţe de cultură, de obiceiuri, de limbă. Noţiunea de etnie a primit mai multe accepţiuni. Printre cele mai întâlnite sunt următoarele: cea de ataşament afectiv sau de relaţii de interese structurate în jurul unor scopuri comune, durabile în timp; conştiinţa diferenţei şi apartenenţei.
Cultura națională este foarte greu de definit (dacă cineva vede rostul acestei încercări de definire). Căutarea purității nu poate da rezultate. Stadiul actual de amalgamare a diverselor culturi aproape că poate justifica puncte de vedere care infirmă cu totul existența realităților care să acopere conceptul de cultură națională. Cred, totuși, că o anumită specificitate nu a încetat să existe. Încercarea teoretică de a distinge influențe și de a le data este sortită eșecului prin irelevanță, pentru a ignora dimensiunea mitologică a acestei specificități. 

Eugen Rădescu este manager cultural, curator și teoretician, cu studii in științe politice (specializat în relativism moral și etică politică). A scris pentru diferite reviste și publicații naționale și internaționale. A fost, printre altele, curatorul Bucharest Biennale 1, cu tema “Identity Factories”, al expozițiilor “How Innocent Is That?”, “presently i have nothing to show and i’m showing it!” și “Common Nostalgia” la Pavilion, București. A publicat cartea “How innocent is that?” la Revolver Book, Berlin. Este co-editorul PAVILION – journal for politics and culture, co-directorul Bucharest Biennale (împreună cu Răzvan Ion) și președinte al board-ului organizațional al PAVILION și BUCHAREST BIENNALE. Este membru al board-ului de selecție apexart New York, pentru programele “Franchise” și “Unsolicited Proposal Program”. A ținut numeroase prelegeri și conferințe la diverse instituții, printre care apex, New York; Badisher Kunstverein, Karlshrue; Casa Encedida, Madrid; Universitatea de Arte, Cluj. Este lector la Universitatea București și profesor asociat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Locuiește și lucrează în București.