Joi 15 februarie, ora 19, vă invităm la vernisajul unei expoziții insolite: Arheologii, un duo-show de pictură și ceramică ce reprezintă prima simultana-întâlnire pe simeză a creației artiștilor Constantin Rusu și Ilie Rusu, fiul și tatăl.
Deși aparent neînrudite stilistic, cele 40 de lucrări au un substrat comun al explorării straturilor de adâncime ale materiei, concrete și sufletesti, experimentând atât în zona formală cât și în cea a materialelor. În pânze clasic-rectangulare sau în placi decupate ondulatoriu, Constantin exploreaza, în continuarea preocupărilor sale anterioare, valențele de sens ale sageții, articulate în verticala crucii și într-o cromatică nou-exuberantă. Lucrările sale, ulei pe pânză și desen cu interventii în acril, evocă prin spontanul gestului de pictură, structuri fluide, acvatice și tumultoase. În aparent contrast, lucrările lui Ilie Rusu, compacte și tangibile în materialitatea ceramicii și a faianței glazurate, aduc în prim plan cuiburi și nuclee celulare, spații de contopire cu materia învolburată și spatii de naștere și inceput. Provenind din etape de creație diverse – din 1983 / 1986 pana în 2017 – 2018, acestea dezvolta tema definitorie a experimentelor artistului asupra conglomeratului materiei, reciclate/recompuse în arhitecturi și sensuri noi.
Constantin Rusu (n. 1987, București) este absolvent al departamentului de pictură al UNArte București – master în 2011 și licență în 2009. Câștigator al bursei de studiu la Accademia di Belle Arti di Roma, Italia în 2008 și o al bursei Constantin Brancuşi la Paris în 2015, Constantin este membru al UAP din 2012. A participat în tabere de creație și în numeroase expoziții colective de pe plan național și internațional, în Romania, Spania și Franța. Artistul abordează pictura și grafica într-o manieră originală, cu o iconografie încifrată/înscrisă în semne grafice și săgeți vectoriale, care au ca substrat meditații profunde în raport cu viața și existența umană. Laureat al Premiului AnnArt în 2012, artistul colaborează cu galeria AnnArt din 2011, când a participat în cadrul EBienale la expoziția de grup TAA_2011; au urmat apoi Caiet de planuri, 201; TAA_2014; Trei, în 2015 și personalele artZoom Constantin Rusu, 2012 și Directii și Sens, în 2016. în 2014 primeşte Premiul Uniunii Artistilor Plastici, în cadrul Bienalei Internationale de Gravură și Premiul pentru Pictură acordat de Filiala Pictură UAP Bucuresti. În 2017 este laureat al Premiul Ioan Atanasiu Delamare, acordat de UAP. Trăiește și lucrează în București.
Ilie RUSU (n. 1956, Feleacu, Cluj) Unul dintre cei mai semnificativi – şi discreti – ceramişti români, format în mediul academic independent al scolii de ceramică a Institutul “Ion Andreescu” Cluj – Napoca, pe care l-a absolivit în 1980 şi unde i-a avut ca mentori pe Rodica Svintiu şi Mircea Spataru. Personalitatea artistului s-a constituit în contextul generatiei anilor ‘80, prelungită în stagiile creative pe care le-a avut în industria porţelanului la renumita fabrică Iris de la Cluj-Napoca – unde ca designer ‘creator de modele’, Ilie Rusu a parcurs un masterat sui-generis în tehnologia materialeleor ceramice nobile. În această perioada artistul a descoperit şi a început să lucreze cu texturi diverse, folosind materiale neconvenţionale pe care le-a recreat / reciclat în arhitecturi ceramice din zona reflexiv-experimentală înrudita cu pop-art.~
În prezent conferenţiar în cadrul Departamentului de Ceramică-Sticlă-Metal al UNARTE Bucureşti, Rusu este membru al UAP din 1990. A participat la numeroase expozitii de grup în Romania şi Spania, avand prima personala la Galateea, în Bucureşti, în 2017. A avut o bursa de studii la Madrid şi Valencia în 1993 şi a fost distins, printre altele, cu Premiul pentru creaţie ceramică la Bienala Internaţională „Artele Focului”, Bucureşti în 2001. Lucrările sale se afla în colectia MNAC precum şi în colectii private în Romania, Germania, Franţa, Spania. Traieşte şi lucreaza în Bucureşti.
Expoziţia, insotita de un text critic semnat de Aurelia Mocanu, este deschisă în perioada 15 februarie – 31 martie 2018. Accesul public este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11- 19. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: [email protected]
Recent Comments