28 noiembrie – 10 decembrie Kube Musette

Între 28 noiembrie şi 10 decembrie va avea loc la Kube Musette expoziţia de artă contemporană « Press Play », o invitaţie  lansată de doi artişti conceptuali belgieni la explorarea activă a propriilor amintiri.

Cei doi artişti din Bruxelles – Pierre Van Hulle şi Leascope – propun  publicului bucureştean  o serie de interogaţii asupra relaţiei cu propria memorie sau cu memoria colectivă: modernitate şi tradiţie, distrugere şi reconstrucţie, risipă şi reciclare. Un parcurs în timp în trei episoade, în care mesajul artistic este comunicat prin instalarea evolutivă a lucrărilor: 28 – 30 noiembrie, 1 – 5 decembrie şi 6 – 10 decembrie.

Expozitia se distinge prin alăturarea inedită a lucrărilor de compoziţie picturală,  sculptură şi fotografie, cu proiecţii video, instalaţii şi chiar un performance participativ (Impact) – o încercare de vindecare plastică a rănilor apărute in conştiinţa oamenilor. Acest act perfomativ işi are punctul de plecare într-o tragedie soldată cu pierderi de vieţi omeneşti, petrecută într-un muzeu din Bruxelles în 2014.

« România ni s-a dezvăluit ca un veritabil observator al unei societăţi în plină transformare, am găsit aici un teren în care coexistă contraste diverse, ceea ce a facut ecou cu lucrările noastre: păstrarea tradiţiilor ancestrale şi optimismul creativ al tinerei generaţii, derapajul consumului şi preocuparea pentru principiile de responsabilitate ecologică. Nu suntem aici pentru a aduce răspunsuri sau soluţii, ci pentru a lua parte la dinamica artistică a acestei ţări, punându-ne în continuare întrebări », au declarat Pierre Van Hulle şi Léascope.

Vernisajul expoziţiei va avea loc la Kube Musette marţi, 28 noiembrie 2017, începând cu ora 19.30.

Pierre Van Hulle – După încheierea studiilor de cinematografie (INSAS), artistul intră în contact cu artele plastice prin intermediul instalațiilor video.

Esența demersului său artistic se regăsește în interogația asupra materiilor și a mediilor folosite prin abisalizare (mise en abîme), prin gesturi repetitive, prin urmele lăsate înadins pentru amintirea procesului.

Léascope – Absolventă a Academiei de Arte Frumoase din Bruxelles, Léascope (Léa Zwikel) se afirmă ca un laborator artistic care îmbină arta textilă și performance-ul. 

Léascope oferă o multitudine de experimente în care intervenția materiei textile încatusează, scoate la lumină sau eliberează figuri mitice, simboluri sau materii.

Demersul artistei capătă finalitate cu ajutorul fotografei Florette Gros.

Léascope &Florette Gros-Ariane

Léascope-Adormita

Léascope-Orhidee

Pierre Van Hulle – Global Warning

Pierre Van Hulle – Packing Tape

Pierre Van Hulle&Léascope-Impacts

Pierre Van Hulle-Piuneze