La invitația galeriei vieneze 12-14 Contemporary și a curatorului Denise Parizek cât și a artiștilor organizatori Agnes Hamvas & Hubert Hasler, miercuri, 8 noiembrie 2017, Grupul NOIMA a deschis expoziția ROAD SHOW EAST de la Galeria Knoll din Budapesta printr-un performance intitulat THREE ACT CIRCLE.

Galeria Knoll din Budapesta a fost prima galerie privată deschisă în Ungaria fiind lansată în septembrie 1989. Fiind și prima de acest fel în întregul bloc de est, chiar înainte de căderea Zidului. Alături de filiala vieneză, galeria are o istorie specializată în arta din Europa Centrală și de Est jucând un rol crucial în dezvoltarea carierei artiștilor din regiune și prezența lor pe scena internațională, prin participarea la tururi de artă, târguri, conferințe și simpozioane din întreaga lume.

Expoziția deschisă acum câteva zile este o primă oprire din cuprinsul unei călătorii spre est pe care doi artiști, Agnes Hamvas & Hubert Hasler, au hotărât să o întreprindă prin hățișurile unei Europe din ce în ce mai lipsită de ideal comun, în care neacceptarea celuilalt pare să redevină regulă. Primul obiectiv al celor doi artiști proveniți din țări europene diferite și din contexte sociale diferite, este interacțiunea cu aceleași subiecte întâlnite în drumul lor. Publicul prezent în Galeria Knoll din Budapesta a văzut primele rezultate ale acestei interacțiuni într-o foto-instalație, în fapt nucleul expoziției Road Show East deschisă miercuri în Budapesta.

Cel de-al doilea obiectiv pe care Hamvas și Hasler îl au în vedere este o prelungire a meditației lor despre diversitate, rădăcini istorice comune, limbaj și granițe. Călătorind prin zonele estice ale Uniunii Europene sau în părți ale Europei încă neincluse în această uniune (Serbia), cei doi au văzut în acest drum oportunitatea de a colecta abordări contemporane ale artei și a le duce cu ei peste granițe de-a lungul călătoriei, fiecare oprire-expoziție cuprinzând astfel de proiecte invitate.

Proiectele invitate în Galeria Knoll au fost semnate de Amalie Atkins, Grupul NOIMA, Dragoș Hanciu, Andraš Nagy, Adrijan Karavdić, Jiri Kocica,  Michael Koch,  Siniša Labrović, Bojana Stamenkovic, Marcus Zobl. Evenimentul a fost realizat in cooperare cu Forumul Cultural Austriac si cu mai multe spatii si platforme de arta contemporană.

Participarea la vernisaj a Ambasadorului Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Ungaria, Marius Lazurca, a făcut ca prezența românească să nu se rezume la cele două proiecte invitate (Noima și Dragoș Hanciu)

Expoziția a fost compusă în mai multe spații, artiștii participanți îmbinând diverse modalități de exprimare precum fotografia, video-ul, proiecția statică, materiale neconvenționale și desenul performativ.

Three Act Circle continuă investigaţiile grupării Noima cu privire la perspective vizuale colective, în linia celorlalte acţiuni realizate în ultimii ani (Bringing Light 2015Light Air Wind 2016HorizonsdLight 2016). Acțiunile grupului Noima începute în 2015 sunt în atenţia Denisei Parizek pentru un viitor proiect curatorial colectiv internaţional inspirat de gândirea lui Wittgenstein cu privire la limbaj.

De această dată Noima a pornit desenul colaborativ de la premisa unui scop comun – realizarea împreună a desenului unui cerc. Acțiunea a cuprins trei momente, fiecare cu desenul, coregrafia și materialele specifice și vizând diferite nuanțe comportamentale ce pot apărea într-o situație de conlucrare. Sorin Scurtulescu, Ciprian Bodea, Cosmin Frunteş și Andrei Rosetti au lucrat și de această dată fără simulări prealabile respectând însă un set de reguli convenit pentru un timp dat.

„Vernisajul expoziției a coincis cu o sărbătoare cunoscută în Est datorită importanței Arhanghelilor Mihail și Gavriil. 8 noiembrie este însă și o zi dedicată tuturor puterilor cerești, coincidență ce ne-a bucurat. Cercul, elementul unic și ultim al performance-ului nostru, este și un simbol al cerului, al divinității în ultimă instanță. Suntem într-un cadru în care discutăm despre conlucrare, abordări diverse, dar și despre un fond comun. Ne vedem limitele. Poate că Europa și-ar putea mai ușor găsi resurse de entuziasm și ideal dacă s-ar lăsa ocrotită de aceste Puteri Cerești, redescoperind seva unui trecut pe care l-a uitat sau și-l cenzurează.” (Andrei Rosetti – NOIMA)