Capitala României va găzdui, între 13 şi 28 noiembrie 2017, cea de-a XII-a ediţie a Festivalului de Muzică Veche Bucureşti. Subintitulat anul acesta „Clavecinissimo”, festivalul prezintă o serie de evenimente culturale de ținută, dedicate interpretării autentice a muzicii vechi. Anul acesta festivalul este dedicat instrumentului favorit al Barocului muzical european, clavecinul.
„Festivalul aduce, şi anul acesta, la Bucureşti, muzicieni de top din Spania, Germania, Italia şi România, care vor readuce în atenție sunete și sonorități din alte vremuri” spune Laurenţiu Constantin, directorul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti (FMVB). „Am pregătit două săptămâni de descoperire a noutății muzicii vechi, laitmotiv-ul festivalului nostru, în compania unor artişti consacraţi din Europa şi din România”, mai spune Laurenţiu Constantin.
Ediţia din acest an a festivalului debutează pe 13 noiembrie, cu recitalul cameral „Inspired by Corelli”, la Teatrul Evreiesc de Stat, urmat, pe 16 noiembrie, de „Toccami l’anima” – un recital de clavecin cu Marco Mencoboni (Italia), găzduit de Biserica Anglicană.
Pe 20 noiembrie, va avea loc recitalul solo de clavecin susţinut de Ketil Hausgand (Germania), „Bach and the French”, la Biserica Anglicană. Chiar a doua zi, pe 21 noiembrie, la MNAR (aripa Ştirbei), Ketil Haugsand va fi gazda „proiectului Taskin” – eveniment dedicat prezentării proiectului de restaurare a clavecinului istoric Taskin de la Muzeul Naţional Peleş.
Pe 23 noiembrie, festivalul programează „Clavecinissimo by French”, un spectacol de muzică barocă franceză, în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român (Aleea. Alexandru 38).
Doi artişti de renume din Spania (Xavier Diaz-Latorre și Pedro Estevan) vor susţine, pe
25 noiembrie, concertul „Sones de palacio”, în cadrul maiestuos oferit de Sufrageria Regală a Muzeului Naţional de Artă al României (MNAR).
Programul de concerte al ediţiei a XII-a a FMVB se încheie pe 28 noiembrie cu „Bach 2.1”, un concert ce propune ca repertoriu Integrala concertelor pentru două clavecine de Johann Sebastian Bach, la Sala Auditorium a MNAR.
Detalii suplimentare despre programul festivalului puteţi găsi pe www.earlymusic.ro.
Biletele la spectacolele festivalului se pot obţine prin rețelele Eventim și Kompostor.
Festivalul de Muzică Veche București este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România, fiind cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală).
Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar în 2015 a devenit membru al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).
Festivalul este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale până la muzica renascentistă, barocă, bizantină. Concertele festivalului îmbină muzica, vizualul şi teatrul, angrenând publicul într-o serie de povești culturale născute din timpuri de odinioară.
Recent Comments