Impresii și fotografii de Călin Hentea

Doar doi kilometri pătrați pe o coastă stâncoasă. Atât este suprafața Principatului de Monaco, unde fiecare centimetru pătrat este aur curat, fiind tratat ca atare: adică cu multă inteligență, în armonie cu întregul și din grijă față de privilegiații locuitori sau musafiri ai micuțului stat monegasc. Un afiș interbelic afirma categoric că cele mai frumoase femei din lume se află vara la Monte Carlo. Astăzi nu știu dacă reclama își mai menține autenticitatea, dar exclusivismul acestui oraș rămâne intact.

Cu toate acestea, îngustele artere ale Principatului nu dau deloc senzația de aglomerare și sufocare automobilistică, așa cum se întâmplă zilnic (cu sau fară ploaie și furtuni prevenite electoral de primăriță) în Bucureștiul nostru mult iubit. Nici luxul magazinelor (toate marile branduri ale lumii sunt prezente) nu este strident, cum nici mulțimea de Bentley-uri sau Ferarri nu surprinde, pentru că toate par firești, de-ale casei. Nimeni nu se grăbește, ca la celebrul Raliu (o perioadă contra-recomandată în ghidurile turistice de uz general), nu se accelerează, nici chiar prin labirintul tunelurilor săpate în coasta muntelui, pentru a descongestiona traficul bogaților lumii. Polițiștii monegasci au o uniformă aparte, sunt extrem de politicoși și multi-lingvi, dar le este interzis să se fotografieze cu turiștii din rațiuni de securitate. Pentru turistul grăbit, soluția salvatoare este autobuzul roșu cu platformă, care face turul complet al orașului și oprește în punctele esențiale, unde fiecare poate coborî sau urca la loc când dorește; totul pentru numai 22 Euro biletul. Dar nici să urci și să cobori pe bulevardele destul de întortcheate din Monaco doar cu harta-n mână nu e o soluție pentru tălpile turistului, oricât de tăbăcite ar fi. 

Oricât de exorbitant ar fi prețul unui metru pătrat de spațiu locativ în Monte Carlo, Prințul Rainier a găsit loc nu doar pentru o grădină de trandafiri dedicată faimoasei sale soții, Prințesa Grace de Monaco, dar și pentru alte mici și exotice parcuri, ce dau căldură acestui stat-oraș din piatră, plantat de secole la malul mării. Cât despre iahturile din portul monegasc, ele trebuie privite, fie de sus, de pe esplanada Palatului, fie de jos, de pe cheiul Albert I, pentru că nu pot fi povestite, atât de multe și diferite sunt.

În fine, o vizită prin saloanele Cazinoului din Monte Carlo (17 Euro intrarea), mai pe la prânz, înainte să înceapă jocurile, este și aceasta un spectacol, nu doar al somptuozității spațiilor prin care se vântură averi fabuloase, ci prin jocul liber al imaginației despre toate cele care se petrec noaptea acolo. Există nu doar celebrele mese verzi de ruletă, dar și un salon de „păcănele”, care-l pasionau atât de tare pe răposatul general Stănculescu. Cât despre celelalte nume de personaje românești, despre care se spune că ar avea acum apartament și buletin de Monte Carlo, nu merită menționate, fiind în total dezacord cu armonia firească, confortul neostentativ și bunul gust al locului.

 

Portul din Monte-Carlo altadata

Portul Monte Carlo vazut de pe terasa Castelului

Iahturi in port si blocuri pe stanca

Iahturi la poalele stancii

Un iaht din portul monegasc

Casinoul din Monte Carlo la inceputul secolului XX

Cazinoul din Monte Carlo acum

Fac parte fireasca din peisajul Cazinoului

Chiar la intrarea in Cazino

Confortul si bunul gust din Cazino

Ruleta engleza

Luxul acasa la el

Magia meselor de joc

Salonul de pacanele al Cazinoului

Pacanele de muzeu

Toaleta Cazinoului

Un oras plin de muzee si magazine

Autobuzul rosu ce face turul orasului

Parca si blocurile au personalitatea lor

Monte Carlo imbracat in verde

Gradinile ce inconjura vilele

Trandafirii Printesei Grace

In gradina de trandafiri dedicat printesei Grace de Monaco

Blocuri si trandafir

Un parc din Monte Carlo

Prin vartejul tunelurilor din Monte Carlo

Palatul princiar din Monte Carlo acum 100 de ani

Grimaldi, intemeietorul dinastiei

Intrarea in castelul princiar

Omagiul adus de coloniile straine Printului Albert in 1914

Unul din punctele de neocolit ale orasului stat – terasa castelului

Panorama Monte Carlo de pe terasa castelului

Pe terasa Castelului princiar

Politist monegasc

Castelul princiar din fuga autobuzului

Fotografiind din mers

Muzeul oceanogafic

Gara din Monte Carlo

Iesind din gara sapata in stanca

Grace si Rainier personajele iconice din Munte Carlo