Sunete noi în Centrul vechi din Bucureşti!

Inside-Out este un proiect al Goethe-Institut în colaborare cu Muzeul Municipiului București şi Muzeul Național de Istorie a României, cu ocazia aniversării a 25 de ani de la semnarea „Tratatului dintre România şi Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească şi parteneriatul în Europa”.

Goethe-Institut transformă clădirile din Centrul vechi al capitalei în corpuri sonore şi face casele, pietrele și băncile să emită sunete într-un proiect neconvenţional de artă sonoră.

Inside-Out aduce pentru prima dată arta sonoră în zona turistică a capitalei, un spațiu inundat de muzica mainstream. În perioada 14-24 septembrie bucureștenii au ocazia să parcurgă traseul, care începe pe Strada Poştei, continuă pe Strada Franceză, la Curtea Veche și se oprește la Piaţa Sfântul Anton.

Curatoarea proiectului, Antje Vowinckel, și artista Maria Balabaş creează un refugiu în faţa asaltului de mesaje comerciale şi politice. Astfel, vizitatorii pot percepe spaţiul public şi ca experiență senzorială.

Proiectul va fi inaugurat pe 14 septembrie, la ora 16:00, pe strada Poștei, în spatele Muzeului Național de Istorie a României. De acolo vom porni în plimbare și vom parcurge traseul sonor în prezența celor două artiste.

La finalul traseului, de la ora 18:00, la Palatul Suțu, vă invităm la o prezentare despre Sound Art și proiectele artistelor.

Timp de unsprezece zile, jgheaburile de pe strada Poştei se vor transforma în burlane cântătoare şi vor scoate la suprafaţă sunete din interiorul ascuns al clădirilor. Pe strada Franceză pietrele vor prinde grai prin senzori interactivi care vor putea fi manevraţi de trecători. În Piaţa Sfântul Anton, băncile le vor pune vizitatorilor întrebări şi le vor relata poveşti personale.

Antje Vowinckel este o artistă din Berlin, specializată pe sound-art şi radio. A studiat literatură și muzică. Arta ei se concentrează pe aspectele muzicale ale limbii, regăsite în compoziții cu improvizații de limbă și dialect, dar și în performence-uri muzicale cu imagini și obiecte.

Maria Balabaș moderează emisiunea Dimineața crossover de la Radio România Cultural și a creat proiecte dedicate noilor forme de creație radiofonică (Generația sonoră). Creează instalații sonore generate de interesul artistic pentru forma de memorie auditivă specifică înregistrărilor de teren.

Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane.