București, 7 septembrie 2017. Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), dl Radu Preda, a fost prezent la deschiderea celui de al 24-lea congres al Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportați din România (AFDPR).
Organizată la Băile Felix de lângă Oradea în zilele de 4-6 septembrie 2017, întâlnirea supraviețuitorilor sistemului carceral și abuziv al regimului comunist a fost salutată de Președintele României printr-un mesaj transmis de consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu și care s-a concentrat, printre altele, pe necesitatea unui muzeu care să documenteze și să prezinte trista perioadă a dictaturii proletariatului. La rândul său, dl Radu Preda a subliniat existența unui consens larg legat de urgența organizării, în Capitală, a unui Muzeu Național al Crimelor Comunismului din România.
Concretizarea acestui proiect, dorit de societatea românească încă din primele zile de după decembrie 1989, ar marca împlinirea, în 2019, a trei decenii de la căderea comunismului. În acest context, președintele executiv IICCMER a lansat celor prezenți un apel de a dona artefacte, de orice natură, care pot ilustra, la nivel de biografie personală, caracterul ilegitim și criminal al regimului comunist din România. Tot cu ocazia congresului AFDPR a fost lansată broșura în română, maghiară și engleză despre represiunea comunistă în Bihor, material de sinteză având ca punct de plecare expoziția pe această temă organizată în Cetatea Oradiei cu sprijinul IICCMER.
Despre IICCMER. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc este o structură guvernamentală înființată în 2005 şi aflată în coordonarea Primului Ministru. Rolul său rezidă, înainte de toate, în gestionarea și analizarea din punct de vedere științific a perioadei totalitare și a consecințelor sale. În al doilea rând, IICCMER sprijină crearea și implementarea unor instrumente educaționale cu finalitate memorială, contribuind astfel la articularea contextului în care valorile și drepturile fundamentale să fie receptate de societatea noastră post-totalitară. Nu în ultimul rând, IICCMER are rolul de a aduna, arhiva și publica documente referitoare la memoria exilului românesc.
Mai multe detalii despre activitatea IICCMER:
http://www.iiccmer.ro sau https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului.
Recent Comments