Felix Aftene: pictura în EpicDermic
Sezonul de toamnă la galeria AnnArt se deschide cu o noutate de portofoliu: pictorul Felix Aftene, cu un solo-show ce are venisajul joi 7 septembrie, la ora 19.
Expoziţia EpicDermic este curatoriată de criticul şi istoricul de arta Aurelia Mocanu şi reuneşte 18 lucrări în acril pe panza şi în proiect video.
Selecţia prezinta în premiera cele mai recente lucrari din seria Memoria spatiului (2016/17) precum şi piese din seria Taxidermia (2014/15), recent căştigătoare a premiului UAP pentru Pictură 2016. Explorări ale condiţiei umane actuale, cu incursiuni în metafizic şi în urbanul post-industrial, lucrările se prezintăa ca nişte decupaje ale unor scene narative cinematografice, diverse şi stranii, cu straturi multiple de simbol cultural, unificate prin prezenta subtil-sistematica a autoportretului.
Absolvent, în 1996, ca şef de promoţie al Academiei de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean, Felix Aftene este unul dintre artistii reprezentativi ai generatiei sale, cu o practica extinsa în pictura, pictura murala, sculptura şi new-medfia, fiind totodata curator şi coordinator a numeroase proiecte de artă vizuală ale artiştilor din Iaşi – atat în ţară cât şi afară. A lucrat cu galerii din Austria, Danemarca, Germania, Franţa, Moldova, Elveţia, lucrările sale găsindu-se în muzee şi colectii private dinţară şi din strainatate (S.U.A, Marea Britanie, Germania, Israel, Elveţia, Franţa, Italia, Spania, Danemarca, Canada, Ungaria, etc).
După 20 de ani de la încheierea studiilor, prolificul artist ieşean Felix Aftene recurge, cu poftă şi în cheie neobarocă, la „rememorare” şi biografism. Un imobil vetust de ateliere este reevaluat spaţial şi corporal (performativ) de fantoşa artistului, cel cu machiaj de trist arlechin. Fotograme ale video-acţiunii – decadent scenografică şi sonor incantatorie – devin apoi pânze elaborate, pictate în acrilic. Sunt stop-cadre, reamplificate prin elipsă narativă, cu regim luministic teatral, oxidat-obscur, melancholic existenţialist. – Aurelia Mocanu, curator
Expoziţia este deschisă în perioada 7 septembrie – 21 octombrie 2017. Accesul public este gratuit, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 11- 19.
Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: [email protected]
Galeria AnnArt a fost fondată în 2011, din dorința de a spori vizibilitatea artei contemporane în România şi pentru a sprijini artiștii în consolidarea unor cote de piață autentice în țară și în străinătate. Portofoliul nostru reunește deopotrivă nume sonore de artiști consacrați precum Ştefan Câlția, Sorin Ilfoveanu, Vladimir Şetran, Francisc Chiuariu, Dorin Crețu, Florica Prevenda, Paul Neagu, Gheorghe Fikl, Mircea Roman, sau Virgil Scripcariu, dar şi tineri artiști emergenți precum Maia Ştefana Oprea, Constantin Rusu , Andreea Albani, Ioana Pioaru, Andrei Mateescu sau Matei Avramescu. Galeria, împreună cu Fundația AnnArt, publică o serie de cataloage critice despre opera artiștilor din portofoliu și acordă anual un premiu destinat tinerilor artiști, desfășoară un program de educație de artă pentru tineri și face lobby pentru prezența artei în spațiul public prin programul Arta la Verde. Situată pe strada Paris 39, galeria este o conversie în cheie contemporană a unui spațiu de arhitectură neo-românească, la parterul cu mica grădină al unei clădiri din anii ’20.
Recent Comments