EXPOZIŢIA ABSOLVENŢILOR

UNIVERSITĂŢII DE ARTĂ ŞI DESIGN DIN CLUJ-NAPOCA

Ediţia a XVII-a

Începutul lunii iulie marchează în fiecare an un ceas de sărbătoare în ceea ce priveşte absolvenţii UAD Cluj-Napoca. Astfel, Universitatea de Artă şi Design DIN Cluj-Napoca şi ASOCIAŢIA STUDENŢILOR UNIVERSITĂŢII DE ARTĂ ŞI DESIGN DIN CLUJ-NAPOCA în parteneriat cu Expo Transilvania S.A. Cluj-Napoca organizează în perioada  2 – 6 iulie 2017 EXPOZIŢIA ABSOLVENŢILOR UAD, proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca. Vernisajul va avea loc duminică,  2 iulie 2017, ora 18:00 la Expo Transilvania. În mod tradiţional, întreaga creaţie a studenţilor absolvenţi de la licenţă şi master, adică aproximativ 3000 de lucrări, va fi expusă spre vizitare, atât amatorilor, cât şi specialiştilor din domeniul artistic. Atmosfera de sărbătoare începută în data de  1 iulie 2017 prin Gala Absolvenţilor de Fashion Design, va fi continuată prin prezentarea lucrărilor de diplomă ale absolvenţilor de la specializările arte plastice – pictură, arte plastice – sculptură, arte plastice – grafică, arte plastice – foto – videoprocesarea computerizată a imaginii, conservare – restaurare, ceramică – sticlă – metal, arte textile – design textil şi design din cadrul UAD Cluj-Napoca.

EXPOZIŢIA ABSOLVENŢILOR UAD este considerată a fi unul dintre cele mai importante evenimente academice artistice atât în plan local, cât şi la nivel naţional, în care tinerii absolvenţi fac dovada talentului, a educaţiei şi a experienţei profesionale pe care le-au dobândit, manifestarea, repetată anual, definind caracterul şi individualitatea fiecărei generaţii de artişti absolvenţi.

Prin intermediul acestui eveniment şi a generoasei posibilităţi de expunere puse la dispoziţie de Expo Transilvania se oferă absolvenţilor şansa de a se reprezenta şi de a fi vizibili în cadrul celui mai important eveniment artistic universitar. Spaţiul de expunere de care dispune universitatea devine un adevărat centru de artă contemporană, singurul de asemenea anvergură din România. Fiecare din cei aproximativ 300 de absolvenţi de la licenţă şi de master beneficiază astfel de posibilitatea de a-şi crea propria expoziţie personală într-un cadru generos.

Evenimentul reprezintă şi o rampă de lansare pentru absolvenţii UAD atât în domeniul artistic, cât şi al inserţiei pe piaţa muncii. Oportunităţile de angajare care apar, se dezvoltă ca urmare a consecvenţei rezultatelor artistice deosebite obţinute în timpul anilor de studiu dar şi prin prezenţa lor şi vizibilitatea eficientă conferită de evenimentul Expoziţia Absolvenţilor.

Evenimentul este susţinut şi anul acesta de Primăria Municipiului Cluj-Napoca şi de Consiliul Local, sprijinul venit din partea autorităţilor locale subliniind încă o dată importanţa expoziţiEI absolvenţilor uad Cluj-Napoca în peisajul academic şi artistic al oraşului.

Gala UAD Fashion Design 2017, Ediția a 23-a

Departamentul Modă-Design vestimentar din cadrul Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca organizează sâmbătă, 1 iulie 2017, cu începere de la ora 19.00 cea de-a XXIII-a ediţie a Galei UAD Fashion Design care se va desfășura în spațiul spetaculos de la etajul 1 al Sălii Polivalente, Cluj-Napoca. Principalul scop al Galei este de crea o platformă de promovare compatibilă cu structurile europene şi implicit o conexiune între absolvenţi și mediul profesionist al modei. În fiecare an, cei mai buni absolvenţi sunt premiaţi prin internship-uri şi participări la prestigioase evenimente naţionale şi internaţionale.

Încă de la prima ediţie, Gala UAD Fashion Design şi-a câştigat un binemeritat rol în peisajul evenimentelor de fashion din ţară. Prin tematica aleasă şi beneficiile oferite comunităţii, Gala implică atât tinerii absolvenţi cât şi parteneri strategici: reprezentanți ai industriei modei, specialişti din cercetare, presa de specialitate, potenţiali parteneri din țară și din străinătate.

De-a lungul anilor, absolvenții UAD Modă-Design Vestimentar s-au remarcat la prestigioase manifestări cum ar fi: Elle Style Awards România, International Fashion Showcase / London Fashion Week, CDP Dusseldorf, Arts of Fashion /San Francisco, etc. Prin programele de internship-uri și burse de plasament, studenții și absolvenții departamentului au ajuns să lucreze în atelierele de creație ale unor importante brand-uri internaționale: H&M, Ann Demeulemeester, Erdem, Giles, Bless, Ashish, Meadham Kirchhoff, Barbara i Gongini, AF Vandevorst, Haal, Jolidon, Irina Schrotter, Seen Users, Cristina Săvulescu,etc.

Colecțiile prezentate în cadrul fashion show-ului de sâmbătă seara aparțin absolvenților de Licență și Masterat ai Departamentului Modă-Design Vestimentar. În urma unor previzionări, Comisia Departamentului a ales un număr de 27 de colecții, care se ridică la nivelul exigențelor impuse de eveniment.

Creaţiile studenţilor de anul acesta pun accentul pe dezvoltări de volume inedite, palete cromatice sofisticate, forme care hibridizează croiuri clasice cu croiuri avangardiste, intervenții spectaculoase pe suprafețe textile, broderii și imprimări digitale pe materiale inovatoare.

Ca în fiecare an, Gala se bucura din nou de sprijinul unor parteneri care susțin demersurile cadrelor didactice si pe ale studenţilor de aici, cred în inovație și se remarcă prin dorința de a  se asocia cu evenimentul: Asociația Culturală Pro Transilvania, dl. dr. Matei Miko, Libero Events, Meron, Transilvania Fashion, MAC Cosmetics, Foarfeca de Aur / Mia Poruțiu, Vestige Centre Ville, POP Academy, Catwalk by Ramona Mîndru.

În premieră anul acesta, ţinute din fiecare colecție vor fi prezentate într-o expoziție cu fotografii profesioniste care au fost realizate de Emil Costruț în cadrul unui shooting special, stilizat de Diana Flore, realizat în parteneriat cu MAC Cosmetics și susținut de Q Smile. Fotografii vor repezenta Departamentul Modă – Design Vestimentar în cadrul Expoziției Absolvenților, care va fi vernisată pe 2 iulie, ora 18, la Expo Transilvania.

În ceea ce priveşte coordonatorii colecţiilor care vor fi prezentate pe strapontină, acestia sunt: la licență, prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu și conf. univ. dr. Lucian  Broscățean, iar la master prof. univ. dr. Anca Pia Rusan, prof. univ. dr. Elena Basso Stănescu și conf. univ. dr. Lucian  Broscățean.