Kunsthalle Wien prezintă în perioada 21 iunie ‒ 10 septembrie 2017, în cadrul VIENNA BIENNALE 2017, expoziţia Work it, feel it! organizată în spaţiul său din Karlsplatz. Institutul Cultural Român de la Viena sprijină acest proiect, la care participă colectivul artistic din România, Apparatus 22.

Deschiderea expoziţiei are loc în data de 20 iunie, începând cu ora 21.00, cu performance-ul Art is Work realizat de Apparatus 22.

Expoziţia Work it, feel it! este dedicată „viitorului muncii și muncii viitorului“. Proiectul tematizează provocările la care trebuie să răspundă corpurile umane şi posibilităţile acestora de a reacţiona în contextul automatizării progresive a mediului de muncă. Ce mecanisme de disciplinare și de control sunt dezvoltate pentru a modela spiritul și mai ales corpul într-un instrument eficient al producției și într-un pilon al consumului?

Dacă până la mijlocul secolului 20 mediile închise („milieux clos“, cum ar fi școala, fabrica, clinica etc.) erau cele prin care societățile disciplinare formau corpurile, în ziua de azi, în societățile de control, organismele sunt determinate să devină folositoare şi docile prin intermediul informației.

În același timp apar noi tehnici, care folosesc mai puțin la modelarea corpului pentru sectorul de producție, ci mai degrabă pentru a le antrena – de dragul corporalității însăși – pentru a deveni subiecți din ce în ce mai „perfecți“, în formă, potriviți pentru timpul liber și consum. Ce idealuri sunt forțate? Și ce se întâmplă cu corpurile, care opun rezistență, care se sustrag optimizării?

Între utopie și distopie, între speculație și analiză, artiștii și artistele care expun în cadrul expoziției conturează mediile de lucru ale viitorului pe fondul instrumentalizării sale economice și politice.

Pornind de la lucrările artistice prezentate, programul amplu de evenimente conexe propune abordarea intensivă a subiectelor tematizate în expoziţie –  în cadrul unor serii de dezbateri, performance-uri, proiecţii de film şi sesiuni de lucru cu artiştii invitaţi.

Artişti participanţi: Apparatus 22, Hannah Black, Danilo Correale, Juliette Goiffon / Charles Beauté, Louise Hervé / Chloé Maillet, Shawn Maximo, Sidsel Meineche Hansen, Romana Schmalisch / Robert Schlicht, Visible Solutions.

* * *

În cadrul expoziţiei, colectivul de artă Apparatus 22 prezintă o selecţie de lucrări din seria „ARRANGEMENTS & HAZE“ concepută ca o trilogie de lucrări cu scopul de a provoca la reflecţia asupra corpului uman perceput ca spaţiu al confruntării şi negocierii normelor civilizatoare.

Apparatus 22 (Erika Olea, Dragoş Olea, Maria Farcaş şi Ioana Nemeş -1979-2011) este un colectiv transdiciplinar de artă preocupat de dinamica relaţiilor complexe dintre modă, sistemul fashion și economie, politică, studii de gen, religie, mișcări sociale, cu scopul de a dezvălui teme de reflecție asupra societății contemporane. Un subiect actual de reflecţie din practica lor artistică este universul SUPRAINFINIT în care speranţa devine unealtă critică în modelarea prezentului şi a viitorului.

Apparatus 22 a participat la nenumărate festivaluri şi expoziţii precum Bienala de Artă Contemporană (Veneţia), Muzeul de Artă Modernă MUMOK (Viena), Ujazdowski Castle CCA, Varșovia, Steirischer Herbst, Graz, Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Muzeul de Artă Contemporană, București, KunstMuseum Linz, Academia Regală de Arte Frumoase din Bruxelles, etc. În prezent, membrii colectivului lucrează în Bucureşti şi în Bruxelles.

 

Loc: Kunsthalle Wien, Karlsplatz

Vernisaj: 20 iunie 2017 / ora 21 / intrare liberă

Perioada expoziţiei: 21 iunie – 10 septembrie 2017 / Informaţii despre acces şi program conex aici: http://www.kunsthallewien.at/#/en/exhibitions/work-it-feel-it

Concept curatorial: Anne Faucheret în colaboare cu  Eva Meran

Institutul Cultural Român de la Viena
Argentinierstr. 39, 1040
Tel.: +431 319 10 81; office@rkiwien.at
www.rkiwien.at
www.facebook.com/RKIWien.ICRViena