Muzeul Municipiului Bucureşti anunță prelungirea celor două expoziții temporare deschise la Muzeul George Severeanu, Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi și Obiecte preistorice din colecţia Severeanu, până pe data de 21 mai 2017. Astfel, acestea vor putea fi vizitate și de Noaptea Muzeelor, care va avea loc sâmbătă, 20 mai 2017.

Proiectul Istoria circulației monetare în București și în împrejurimi, reprezintă o continuare a seriei de expoziţii tematice care a debutat în anul 2013 în cadrul Muzeului George Severeanu şi vine în întâmpinarea dorinţei publicului de a admira valoroasele colecţii adăpostite aici. Pornind de la importanţa istorică, documentară şi memorială a obiectelor incluse, expoziția are la bază trei colecții importante: Colecţia „Maria şi dr. George Severeanu”, Colecţia Numismatică și Colecţia denumită convenţional Paranumismatică a Muzeului Municipiului Bucureşti.

Expoziția Obiecte preistorice din colecţia Severeanu aduce în atenția publicului obiecte străvechi și povestiri recente, toate dezvăluite într-un ambient desăvârșit: Sala cu Vitralii a Muzeului George Severeanu. Obiectele expuse sunt mai puțin cunoscute, fiind parte din colecția privată constituită de dr. George Severeanu și donată Muzeului Municipiului București în anul 1939. Aceasta are o istorie unică al cărei personaj principal este fondatorul său și oglindește, printre altele, personalitatea, gradul de erudiție, situația materială, statutul social, gusturile estetice și artistice ale colecționarului, fiind și amprenta paradigmelor       socio-politice specifice perioadei în care au avut loc achizițiile.

Muzeul George Severeanu a fost reşedinţa primului director al Muzeului Municipiului Bucureşti şi reprezintă un exemplu tipic pentru arhitectura bucureşteană din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Medicul radiolog George Severeanu (1879 – 1939) a fost un pasionat colecţionar de antichităţi, adunând în cursul vieţii valoroase artefacte. Seria de obiecte arheologice din colecţia „Maria şi dr. George Severeanu” cuprinde vase greceşti antice (fiind una dintre cele mai mari şi valoroase colecţii de acest gen), statuete de Tanagra, bronzuri şi marmură, sticlărie romană, geme şi camee antice, ceramică aparţinând culturilor Cucuteni, Vădastra, Wietenberg şi Boian. Toate aceste piese au fost achiziţionate de către George Severeanu din România, Bulgaria, Italia şi Grecia.

Muzeul George Severeanu se află pe Strada Henri Coandă nr. 26 și poate fi vizitat de  marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00 (ultima intrare se face la ora 17.30).