Fundația Gabriela Tudor demararează în luna martie proiectul artistic interdisciplinar #dansliteratura, în cadrul evenimentelor prin care aniversează cei 20 de ani de activitate continuă pentru promovarea și dezvoltarea dansului contemporan în România. Prezentat în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București, Librăria Cărturești Carusel, spațiul Ambasada din Timișoara și realizat cu sprijinul financiar oferit de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul continuă demersuri anterioare de conectare a domeniului coregrafic la scena literară românească.

#dansliteratura este un proiect dinamic, în care se întîlnesc personalități artistice cu profiluri diferite, dar complementare, care extinde limitele unor istorii literare și coregrafice și caută să spargă tiparul de insularitate a dansului, deschizînd noi perspective de cercetare artistică interdisciplinară. Proiectul este realizat în continuarea rezidențelor pe care coregraful Cosmin Manolescu le-a inițiat în cadrul programului ArtistNe(s)t și al proiectului E-Motional.

Avînd un format modular, #dansliteratura va include o serie de 3 mini-rezidențe cu durata a 7 zile, concepute ca niște laboratoare de lucru intensive și întîlniri cu publicul la care vor participa coregrafii Cristina Lilienfeld, Simona Deaconescu, Paul Dunca și poeții Adela Dragomir, Robert Elekes și Răzvan Țupa. Proiectul este curatoriat de poeta Andra Rotaru și coregraful Cosmin Manolescu, care au realizat selecția artiștilor participanți și vor modera cele trei întîlniri artistice, precum și evenimentele deschise publicului.

#dansliteratura demarează cu o prima întîlnire de lucru organizată la București în data de 20 martie la Centrul Național al Dansului, unde cei doi curatori și cei 6 artiști participanți se vor întîlni într-o primă sesiune comună de lucru. Aceasta va fi urmată imediat de prima rezidență-laborator la care vor participa coregrafa Cristina Lilienfeld și poetul Răzvan Țupa și care se va finaliza cu o prezentare informală deschisă publicului larg duminică, 26 martie, ora 17:00, la Centrul Național al Dansului București (Blvd. Mărășești 80-82).

 

Cristina Lilienfeld face parte din noua generație de tineri coregrafi. A studiat coregrafia în cadrul U.N.A.T.C și psihologia în cadrul Universitatii Spiru Haret, urmată de studii de formare în psihoterapie experiențială în cadrul S.P.E.R. În 2013 a creat în cadrul rezidențelor ArtistNe(s)t (susținute de Centrul de Cultură George Apostu, Bacău și Trois C-L din Luxemburg) spectacolul „Lay(ers)” care a fost prezentat cu succes la București, Seattle și în mai multe orașe din Europa în cadrul programului european „Dancing Roads”.

Răzvan Ţupa a publicat trei volume de poezie în 10 ani (fetiş, Editura Semne, 2001; ediţia a II-a, Editura Vinea, 2003; corpuri româneşti, Cartea Românească, 2005; poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti, Casa de Editură Max Blecher, 2011), recent lansînd poeticile cotidianului de la seri de literatură în mişcare la Republica poetică (Casa de Pariuri Literare, 2015), un volum fără gen. A participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinău şi în străinătate (Banská Štiavnica, Berlin, Bratislava, Budapesta, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv şi Zagreb). Este membru Pen Club România și scrie pe www.poetic.ro.

Următorul laborator #dansliteratura va avea loc la finalul lunii aprilie cu participarea coregrafului Paul Dunca și a poetului Robert Elekes, la Cărturești Carusel, acesta fiind organizat în conexiune cu Ziua Internațională a Dansului.

La finalul proiectului artiștii participanți vor realiza un spectacol-instalație modular care va fi prezentat în septembrie la Timișoara la spațiul Ambasada și în luna octombrie la Centrul Național al Dansului București.

Modulul #dansliteratura este realizat în cadrul proiectului „20 ani | există un viitor pentru dansul contemporan în România?”. Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.