Expoziţia de pictură Ritualuri de trecere semnată Ioana Ursa de la galeria Cuhnia a Centrului Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, Mogoşoaia va fi vernisată în data de 10 decembrie 2016, ora 16.00

Curator: Raluca Băloiu

Ioana Ursa reprezintă scene onirice într-un horror vacui ce aminteşte de compoziţiile lui Hieronymus Bosch. Dacă predecesorul său olandez ilustra parabole sau scene religioase, Ioana surprinde Ritualurile de trecere din viaţa unei femei: descoperirea feminităţii, timpul dedicat cunoaşterii personale, adolescenţa, ideea de cuplu, vârsta maturităţii şi asumarea responsabilităţilor, căsătoria, copiii, transformarea, suferinţa, precum şi locul creaţiei în tot acest ciclu vital.

Picturile Ioanei nu au niciodată un singur centru de interes, ochiul privitorului trebuie să revină asupra lucrării, alegându-și o scenă în jurul căreia sunt polarizate celelalte imagini, deslușind povestea sau creându-și una personală.  

Peisajele perspectivale à vol d`oiseau din fundal, elementele decorative care fac rapel la antichitate (coloane, fragmente de templu grecesc); putti; subiectele simbolice și titurile sugestive asemenea „La tempesta” amintesc de Renaștere. Pe alocuri, sunt inserate în compoziții elemente suprarealiste pentru a sublinia dramatismul lucrării: fragmente de mâini încordate, capete suferinde sau chipuri melancolice.

Eclectismul vizual ar caracteriza cel mai bine lucrările Ioanei, aceasta preluând din arta Evului Mediu compoziții simbolice, religioase cum ar fi: Altarul Mielului Mistic, Judecata de Apoi sau Cei trei tineri în cuptorul de foc. Ca manieră de execuție, pictura Ioanei Ursa este de factură hiperrealist-onirică cu accente de expresionism.

Ioana Ursa este Doctor în Arte Plastice cu lucrarea „Reciclarea simbolului din cotidianul intim în artă”. În perioada 2008-2014 a fost asistentă la Departamentul de Grafică al Universităţii Naţionale de Arte, Bucureşti, clasa  Conf. Dr. Eugen Gustea/ Conf. Univ. Dr. Stela Lie. A susţinut expoziţii personale la Art Yourself Gallery („Akedia”, 2014); la Institutul Cultural Român din Budapesta (2011) şi la LC Foundation, Bucureşti („La tempesta”, 2011). A participat la expoziţii de grup: „Artistul la 30 de ani”, ARCUB (2016); la o serie de 11 expoziţii „11172014” de la Art Yourself Gallery (2014) şi la expoziţia „Don’t Get Mad Bro” de la Point Contemporary, Bucureşti (2009).

Expoziţia este deschisă publicului în intervalul 26 noiembrie – 26 decembrie 2016

afis-ursa