Artista Dalina Bădescu (1990) expune seria de picturi întitulată “Pământul, de sus” la Galeria Dialog, din sediul Primăriei Sectorului 2, București, în perioada 2 noiembrie 2016 – 9 ianuarie 2017.

Curatorii expoziției: Ruxandra Garofeanu și Pavel Susara, critici de artă.

Pavel Șușară:

“Cu ochiul ei de inginer geodez, deprins cu privirea geometrică, pe care au ridicat-o la altitudni mistico-poematice reveriile lui Descartes și măsurătorile lui Gauss, Dalina Bădescu vede pământul, de la înălțimea sateliților și prin grila GPS-ului, ca pe o enormă amenajare cartografică. Dar de acolo, de sus, de la zenit, oricât de rațională și de riguroasă ar fi o imagine încărcată cu informații, amenajarea vizuală în sine se înscrie în datele unei peisagistici halucinante, de un lirism extrem sau de un baroc irepresibil, lentila devoratoare a tehnologiilor de vârf dirijându-ne percepțiile în funcție de propriile noastre reflexe de viață, de întreaga disponibilitate sufletească și de experiența efectivă de cunoaștere. Peisajul plan, desfășurat pe orizontale ample și construit printr-o succesiune de spații care fug către linia orizontului, peisajul narativ în care ne-am amenajat viziunile și ne-am pășunat, ancestral, turmele de oi, pe care l-am tot străbătut, când apostolic, direct cu piciorul, când călărind romantic sau căsăpindu-ne eroic, își pierde acum, privit de dincolo de pitorescul accidental, orice semn care ar putea, în vreun fel, să ne conserve reflexele și să ne stimuleze memoria. Pământul devine doar culoare imprevizibilă, vegetația și apele se preschimbă în secvențe grafice, iar ansamblul în care intră totul, natură și repere ale civilizației, se transformă, după caz, în structuri abstracte, în expresie pură, sau în turbioane galactice în care lumina și materia întunecată reconstituie primele momente ale agregării de după marea combustie a Genezei.

Din punctul de vedere al viziunii plastice și al tonusului expresiv, această extensie a peisajului, această decantare extremă a imaginii, angajează, în primul rând, datele temperamentale, percepțiile crude și gesturile insurgente, iar ceea ce ține de reflexivitate, de privirea calmă și de sentimental surd al întâlnirii cu misterele intrinseci ale lumii, fără a fi exclus, rămâne, undeva, într-o zonă discretă, ea însăși parte a unui amplu mister reconfirmat. Toate acestea constituie, finalmente argumente suficiente pentru o observație elementară: când Cerul și Pământul se întâlnesc, fie și prin noua magie a tehnicii, și pictura, aparent obosită de propria-i istorie, renaște într-o altă realitate și își reconsideră întregul sistem de referințe.”

 

Dalina Bădescu – descriere proiect:
“Peisajele naturale au reprezentat dintotdeauna un subiect al artei. Având și o educație tehnică (inginer cartograf), peisajul natural a reprezentat pentru mine baza unor operațiuni viitoare: planuri, hărți sau studii geodezice. Rezultatul este de multe ori expresiv, devenind un pretext al studiului spațiului și al distribuției culorii în plan. În această serie pornesc de la hărți cu care lucrez, reprezentând atât geografii reale, cât și imaginare, noi, pe care redistribui culoarea și textura folosind logica topologică… Explorez anotimpurile primului meu an de existență, 1990. Calendarul lunilor Aprilie, Iulie, Octombrie și Ianuarie devin baza studiilor mele asupra culorilor și distribuției luminii fiecărui anotimp. Lumina își schimbă epicentrul de radiere de la răsărit, în primăvară și trece prin toate formele de iradiere, până devine difuză, în iarnă. Ruinele vechilor parcuri tehnologice sunt parte a peisajului cotidian, un univers ciudat, în care fierul ruginit este alinat de vegetația ce-și reia locul de drept. Simbioza dintre eșecul omului și victoria finală a naturii devine tema picturilor mele, un reminder al bazelor societății noastre și un avertisment al riscurilor unei istorii neînțelese și aruncate în derizoriu. Am optat să rămân în spațiul picturii tradiționale, fără să apelez la limbaje alternative, pentru că motivele însele intră într-un anumit orizont al tradiției noastre, așa cum a instruit-o istoria recentă.”

foto Lucian Muntean

dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0003

CV  DALINA BĂDESCU

[email protected], Bucuresti, Sector 2

Data nașterii: 7 aprilie 1990

EDUCAȚIE ȘI FORMARE

Liceul Național ”Carol I” Craiova, promoția 2007

STUDII UNIVERSITARE

Licență

Universitatea Bucuresti, Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei, promoția 2010

Universitatea Craiova, Facultatea de Geodezie, secția Cadastru și

Măsurători Terestre, promoția 2011

Masterat

Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică Craiova,

specializare Information Systems for E-business cu predare în limba

engleză, promoția 2013

Universitatea București, Facultatea de Istorie, specializarea Istoria Artei și Filosofia Culturii, promoția 2014

Doctorat

Universitatea București, Facultatea de Istorie, Școala Doctorală de

Studii Medievale – studii în curs

STUDII POST-UNIVERSITARE

 • Evaluarea proprietății imobiliare, ANEVAR -2013
 • Evaluarea bunurilor mobile, ANEVAR -2014
 • Curs de Formator acreditat ANC / CNFP -2013
 • Curs Manager proiect acreditat ANC/CNFP- 2013

CALIFICARE PROFESIONALĂ

 • Doctorand Istorie – 2014
 • Inginer Geodez (Cadastru si Măsurători Terestre) – 2011
 • Istoric specializarea Istoria Artei – 2010
 • Evaluator ANEVAR, secțiunile: Evaluarea proprietății imobiliare și

evaluarea bunurilor mobile – 2013

 • Membru al Asociației Experților și Evaluatorilor de Artă din România,

specializarea cartografie  – 2014

 • Membru al Corpului Expertilor Tehnici Romania- 2013
 • Membru al Uniunii Geodezilor din România – 2013

Experiență profesională

 • ianuarie 2011- iulie 2012 designer identitate vizuală a Festivalului

Internațional de Teatru SHAKESPEARE, ediția a VIII, Craiova-București :

brand, visual identity, materiale promovare (afișe, catalog, caiet-program,

bannere), promovare online și încheierea unor contracte de sponsorizare

și promovare

 • Sept. 2014-aug. 2015 participare proiect mail-art Univeristatea

Națională de Arte în colaborare cu Facultatea de Filosofie și Facultatea de

Istorie, Universitatea București

 • Sept.2014 – prezent colaborator revista de artă Forma cu articole din

proiectul mail-art

 • noiembrie 2015 designer și ilustrator al volumului Selfie, autor Daniela

Păun, editura Tracus Arte

 • 2013-2015 Evaluator bunuri mobile și proprietăți imobiliare (PFA)
 • 2014-2015 Evaluator Asociația experților și evaluatorilor de Artă
 • 2011-2013 Istoric – domeniul cartografie istorică

PROIECTE ÎN CURS –  DIRECȚII DE CERCETARE

Proiect Mail-Art – articole în revista Forma

August 2015 – prezent

Proiectul este gândit astfel încât să inițieze comunicarea dintre tinerii artisti plastici de la UNARTE și  teoreticienii de la Facultatea de Filozofie și de la Facultatea de Istorie, secția Istoria Artei. Structura proiectului a fost gândită astfel încât tinerii artiști să trimită lunar o lucrare mail art ce va fi decodată de teoreticieni în cheie filosofică.

Ruine industriale – memoria comunismului

Aprilie 2015 – prezent

Ruinele vechilor parcuri tehnologice sunt parte a peisajului cotidian, un univers ciudat, în care fierul ruginit este alinat de vegetația ce-și reia locul de drept. Simbioza dintre eșecul omului și victoria finală a naturii devine tema picturilor mele, un reminder al bazelor societății noastre și un avertisment al riscurilor unei istorii neînțelese și aruncate în derizoriu.

Am optat să rămân în spațiul picturii tradiționale, fără să apelez la limbaje alternative pentru că motivele însele intră într-un anumit oriozont al tradiției noastre, așa cum a instituit-o istoria recentă.

Ortofotoplanuri

Peisajele naturale au reprezentat dintotdeauna un subiect al artei. Având și o educație tehnică (inginer cartograf), peisajul natural a reprezentat pentru mine baza unor operaținii viitoare: planuri, hărți sau studii geodezice. Rezultatul este de multe ori expresiv, devenind un pretext al studiului spațiului și a distribuției culorii în plan. În această serie pornesc de la hărți cu care lucrez, reprezentând atât geografii reale, cât și imaginare, noi, pe care redistribui culoare și textura folosind logica topologică.

Anul I

Martie 2015 – prezent

În această serie de picturi explorez anotimpurile primului meu an de existență, 1990. Calendarul lunilor Aprilir, Iulie, Octombrie și Iauarie devin baza explorării mele asupra culrilor și distribuției luminii în fiecare anotimp.

Lumina își schimbă epicentrul de radiere de la răsărit în primăvară și treceprin toate formele de iradiere, până devine difuză în iarnă.

Expoziții personale

EKG – 10-29 martie, Muzeul Național al Țăranului Român, București

EKG – 29 iunie-16 iulie, Muzeul Național de Artă Prahova ”Ion Ionescu-Quintus”

Expoziții de grup

Suntem oi sau ne prefacem – mai-iunie, Galeria Asociația Națională pentru Arte Vizuale Contemporane

Foto Lucian Muntean

dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0004 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0005 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0006 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0007 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0008 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0009 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0010 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0011 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0012 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0013 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0014 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0015 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0016 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0017 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0018 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0019 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0020 dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0021

dalina-badescu-pamantul-de-sus-lm-_0002

///

Modernism.ro lansează proiectul online „Tineri și neînfricați: artiști și producători culturali români contemporani sub 30 de ani”. Acesta pune accentul pe artiști și producători culturali tineri (până în 30 de ani) care lucrează și creează în domenii (nelimitându-se la acestea) cum ar fi pictură, sculptură, noile media, software și aplicații, performance, instalație, film, foto-video, design, arhitectură etc. Proiectul are o componentă cantitativă – arhivarea până în 100 de tineri creativi – și una de focus – „portrete” video, foto și audio pentru 23 de tineri creativi selectați. Proiectul se bazează pe pe experiența echipei platformei Modernism.ro (neschimbată din 2010) și pentru notorietatea acesteia câștigată prin vizibilitate, credibilitate și sustenabilitate.

Proiectul „Tineri și neînfricați” adaugă la Modernism.ro o secțiune dedicată artiștilor și producătorilor tineri de cultură vizuală contemporană, prin mai multe tipuri de focusuri (arhivare – cantitativ, portrete video, foto, audio – calitativ), completând cu și sortând în același timp informații și idei cu și despre un segment creativ foarte dinamic în România, tinerii. Abordarea critică este minimală, scopul fiind o promovare pe orizontală a fenomenului artistic contemporan românesc.

Partenerii și prietenii Modernism.ro sunt invitați să trimită sugestii de artiști și producători culturali, pentru a fi incluși în proiect, la adresa ism at modernism.ro.

Proiect co-finanțat: Administrația Fondului Cultural Național

///