Festivalul de Teatru Divadelná Nitra, unul din cele mai importante evenimente culturale din Republica Slovacă, se va desfășura în perioada 23-28 septembrie, la Nitra. 

Institutul Cultural Român de la Praga susţine participarea artistei Anetta Mona Chişa în cadrul expoziţiei internaţionale cu titlul Newrope, organizate de Nitra Gallery în colaborare cu Festivalul Internaţional de Teatru Divadelná Nitra, a cărui temă este, pentru cea de-a XXV-a sa ediţie, Odă bucuriei?, în perioada 23 – 24 septembrie 2016, la sediul galeriei slovace, Župné námestie 3 949 01 Nitra, Slovacia.

Anetta Mona Chişa şi slovaca Lucia Tkáčová, care au mai colaborat şi pentru Pavilionul României de la Bienala de la Veneţia din 2011, vor prezenta un tablou vivant în sensul reprezentării unui anumit obiect/moment/eveniment în arta publică. 

Atât tema Festivalului Internaţional de Teatru Divadelná Nitra, cât şi cea a Expoziţiei Internaţionale de Artă Contemporană găzduite de Galeria Nitra se conturează în jurul unui eveniment de importanţă majoră pentru Republica Slovacă: preluarea preşedinţiei Consiliului Europei de către aceasta. Demersul artistic încearcă să exprime o sumă de viziuni generate sub acest aspect. Conceptul festivalului rezidă în eforturile de a menţine un dialog constant asupra valorilor europene şi a viitorului artei prin discuţii cu experţii în privinţa problemelor vitale cu care se confruntă Europa.

Selecţia artiştilor şi a lucrărilor acestora s-a bazat pe o prezentare liberă a unei arii vaste de perspective şi tentative de dislocare a ierarhiei curator-artist. Expoziţia, construită prin varii mijloace de exprimare artistică, de la desen la intervenţii în spaţii publice – apreciate, de altfel, mai ales în timpul festivalului de teatru – va asigura o pluralitate de răspunsuri asupra interogaţiei iniţiale.

anetta-mona-chisa-nitra-gallery