Fete cu idei [Băieți și picturi]
MASĂ ROTUNDĂ #2: Joi, 22 sept. 2016, 19.00, ODD, București, Str. Șelari nr. 13

INVITATE: Anca Poterașu, Olivia Nițiș, Simona Vilău
https://ancapoterasu.com/http://olivia.experimentalproject.ro/,http://revistaarta.ro/ro/author/simona-v/

Eveniment în cadrul proiectului Fete cu idei [Băieți și picturi] organizat de ArtCrowd în perioada iunie – noiembrie 2016, ce cuprinde evenimente la Cluj și la București. 

Moderatori: Delia Popa & Giles Eldridge

La masa rotundă din București vă propunem să începem prin a observa diferențele și asemnările/avantajele și dezavantajele celor două situații (vizibila identitate clujană și posibila non-identitate bucureșteană) pentru ca apoi să deschidem o discuție despre teme non-prescrise. Invitații serii vor fi galerista Anca Poterașu, artista Simona Vilău și curatoarea Olivia Nițiș din București, cu ajutorul cărora vom iniția o discuție mai largă.

DESPRE PROIECT
Pornind de la o idee inițială a artistului englez Giles Eldridge și dezvoltată pe parcursul unor discuții cu artista română Delia Popa, acest proiect are scopul de a prezenta câteva aspecte vitale ale practicii artei contemporane din scena bucureșteană de azi și de a analiza în ce fel este aceasta diferită de cea din Cluj.
Mai pe larg, diferențele pot fi caracterizate după cum urmează: în Cluj există o istorie recentă de pictori predominant de sex masculin, activi la Fabrica de Pensule, recunoscuți internațional și cu succes comercial. În timp ce, în București, o trăsătură distinctivă o formează o majoritate artistică feminină, centrată predominant în afara atelierului și implicată într-o gamă largă de practici artistice transdisciplinare și fluide, și incluzând pictură, desen, fotografie, performance, dans și colaborări interdisciplinare care funcționează în afara cadrului comercial. Jucăuș, situația s-ar putea rezuma așa: Cluj-ul este cu băieți si pictură; București-ul este cu fete și idei.

Titlul proiectului face referire la două expoziții muzeale: “Bad Girls” de la The New Museum of Contemporary Art, SoHo, New York din 1994 șii “Good Girls” de la MNAC, București, din 2013. Este un exercițiu de analiză a personalității și identității artiștilor individuali, alături de cea a celor două orașe. Poate fi privit și ca testarea unei ipoteze. În orice caz, ar trebui să fie considerat ca fiind mai degrabă un dialog artistic, decât o teză curatorială finală. Componenta titlului [Băieți și picturi] este menită să indice o referire la scena de pictură de la Cluj.
Expoziția de la Cluj a fost primul element al proiectului, expunând lucrările a 5 artiste de la București, Liliana Basarab, Ioana Gheorghiu, Aurora Kiraly, Delia Popa si Raluca Popa, reflectând multiplicitatea abordărilor ce par a fi intrinseci capitalei, iar ultima parte va consta în lansarea unei publicații cu documentarea întregului proiect.

Mai multe pe pagina web: http://fetecuidei.artcrowd.ro/ro/acasa/

Acest proiect este co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național)

Organizator: 
ArtCrowd – Artiști în educație – http://artcrowd.ro/

Parteneri:
Lateral ArtSpace – http://lateralartspace.com/
Galeria Nouă – http://galerianoua.tumblr.com/
ODD – http://www.oddweb.org/
Liceul Teoretic Avram Iancu, Cluj

Parteneri media:
Modernism – https://www.modernism.ro/
Radio România Cultural – http://www.radioromaniacultural.ro/

fete-cu-idei-baieti-si-picturi-odd-bucuresti

Susține activitatea Modernism.RO printr-o donație.