Galeriile Carol deschid sezonul expozițional 2016-2017 cu ceea ce au considerat o frumoasă descoperire, atunci când au vizitat atelierul pictoriţei Nadina Pascariu. Atelier care devine subiect de expoziție, căci – pregătindu-se să-l părăsească – artista încheie, practic, o perioadă de creație pe care a ales s-o evoce în B-dul Carol nr. 59 din București.

flashbacks, Braziliei 1-3 este expoziția care a fost vernisată pe 1 septembrie, ora 19 și care va fi deschisă până pe 21 septembrie, putând fi vizitată în zilele de marți-vineri, între orele 14-20, sau în weekend-uri, cu un telefon în prealabil.

Photo credits: Ana-Maria Tăgîrţă

„Atelierul din strada Braziliei e deja o adresă fictivă. Spaţiul se transformă în timp: 2000 – 2016. Iar acest timp, unde mai e de găsit? În lucrările păstrate: din perioada facultăţii… până mai ieri.

„Am avut momente bune aici”, îmi dă prin gând, cu bucuria oricărei lipse de regrete. Pentru că e alegerea mea să-mi găsesc acum un spaţiu nou. S-a schimbat şi strada, m-am schimbat şi eu… cine spunea că nu poţi traversa aceeaşi stradă de două ori? Ei, aşa se-ntâmplă. Voiam atât de mult să locuiesc aici, în încăperile cu lumina filtrată de jaluzele verzi care mă fermeca în copilărie. Fiindcă în copilărie, aici (acolo!) era casa bunicilor mei; de asemenea, totul era fermecat. Şi multe farmece s-au păstrat timp îndelungat; picturile mele după natură sunt reacţii faţă de nişte „miraje”. Explozia solară a tufei de forsythia fix în cadrul ferestrei de la atelier a fost un astfel de miraj câteva primăveri la rând – dar într-una din primăveri, mai ceva ca-n toţi anii. La fel şi zăpada din fâşia de grădină împrejmuită, cum era, de-un gard viu. Maşinile n-au fost niciodată un astfel de miraj dar au fost o provocare. Iar la interior am avut o bibliotecă, o ladă, vaze cu flori şi musafiri din rândul celor mai apropiaţi. Nu în ultimul rând, m-am avut pe mine însămi. (Ca şi cum privindu-mă aş fi aflat cine eram. Ca şi cum… m-aş fi putut schimba în sensul dorit. Ca şi cum privindu-mă, aş fi făcut nişte descoperiri!) Dar nu e timp acum pentru a detalia fiecare capitol, sunt doar flashback-uri ce se perindă regrupându-se: Aerul dinăuntru, Aerul din afară, Biblioteca, Imortelele, Portrete şi Autoportrete, peisaje horezene revizitate în acest „turn de cărămidă” (nu prea înalt), refugiu cel puţin la fel de necesar creaţiei (vieţii!), precum împărtăşirea.

Împărtăşire prilejuită la începutul acestei toamne de întâlnirea cu Galeriile Carol, cu nişte oameni care m-au inspirat şi un spaţiu cu calităţi speciale dar, mai ales, vechi şi nou ca şi mine.”

Nadina Pascariu