Ceremonie comemorativă româno-franceză în Cișmigiu
Una din acțiunile comemorative ale împlinirii unui secol de la angajarea României în Primul Război Mondial s-a consumat luni, 30 august, în Parcul Cișmigiu, lângă Monumentul ostașului francez. Este locul în care, cu mult timp în urmă, s-a oprit pentru a depune o coroană de flori și generalul DeGaulle, atunci când a venit în vizită în mai 1968, în România socialistă a lui Ceaușescu.
De data aceasta, oaspete a fost ministrul francez al apărării Jean-Yves Le Drian, însoțit de omologul său român, Mihnea Motoc. Ambii miniștrii au evocat evenimentele din urmă cu o sută de ani, atunci când a sosit în țară consistenta Misiune Militară Franceză, condusă de generalul Henri Mathias Berthelot, pentru a sprijini, nu doar prin consiliere, ci și prin participare directă, teribilul efort militar de război al României împotriva armatelor Puterilor Centrale. Consilierii celor doi miniștrii au inserat în discursurile superiorilor lor nu doar frazele politico-diplomatice omagiale de circumstanță, ci și câteva dintre dramaticele povești și destine individuale franceze și române, consumate în acea sângeroasă confruntare.
S-au publicat deja nu puține articole și carți pe această temă, a Primului Război Mondial, s-au rostit multe discursuri și s-au depus multe coroane de flori, s-au consumat și vor mai urma și alte ceremonii dedicate unor evenimente din trecutul mai apropiat sau mai îndepărtat. Acum este momentul 1916. Va urma la anul aniversarea memorabilelor bătălii de la Mărăști, Mătășești și Oituz, iar peste încă un an, în 1918 se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire. Oricât de grăbit ne este prezentul și oricât de imperativă ne este grija zilei de mâine, a devenit mai mult decât necesar să rememorăm și să transmitem trecutul nostru, faptele din ziua de ieri celor din ziua de azi, fie și doar cu ocazia împlinirii unor aniversări rotunde. Ca să știm pe unde suntem, de unde venim și încotro mergem.
Text și fotografii de Călin HENTEA
Recent Comments