20 de minute de celebritate cu Vava Ștefănescu, aprilie 2016

Ascultă mai jos

 

Vava StefanescuVava Ștefănescu este coregraf și dansator cu o bogată activitate artistică și teoretică. În prezent este manager al Centrului Național al Dansului București (CNDB).
A absolvit Liceul de Coregrafie „George Enescu”, are un master în management cultural – Cooperare Artistică Internațională la Universitatea Paris VIII  UFR Arts, Paris, Franța, a beneficiat de-a lungul carierei de numeroase burse, stagii internaționale și rezidențe artistice care au consolidat experiența sa artistică deopotrivă ca dansator și coregraf, iar în prezent este doctorand la UBB Cluj- Napoca, secțiunea teatru, cu o lucrare de cercetare în domeniul improvizației în dans și teatru.

Portofoliul său artistic conține peste 25 de creații originale, din care amintim Swing (2013, TNC), Occupy Vava – instalație performativă (2012, TNC), After All (2011, Festivalul Temps d’ Images, Cluj), Cvartet pentru o lavalieră– instalaţie coregrafică(2008), Solo on line (2004, Teatrul Național Cluj), Deliruri (2012, Teatrul de Artă Deva), Uitarea (2001 și 2008, Teatrul Național Cluj), Pescuitorii de perle (2002, Opera Națională București), 16 lecții despre dezastrele…(2001,Teatrul Oleg Danovski, Constanța), O vară fierbinte pe Iza (2007, Teatrul Național Cluj),Woyceck – regia M. Măniuțiu, Născut pentru niciodată – regia Tompa Gabor, Tragica istorie a doctorului Faust – regia M. Măniuțiu, Vertij – regia M. Măniuţiu, PSIHOZĂ 4:48regia M. Măniuţiu, Don Quijote – regia M. Măniuţiu, Bambi – regia Attila Vizauer (2016, Teatrul Excelsior), etc.Spectacolele sale au fost prezenate în festivaluri internaționale prestigioase din Europa, SUA și Japonia.

A susținut stagii de tehnică de dans contemporan, de compoziție artistică sau seminarii și în cadrul unor festivaluri, companii de dans, universități din țară și străinătate (Irvine University, Drama Department, CA, USA), Centrul de Excelență în Studiul Imaginii din cadrul Universității București, Centrul de artă contemporană Main d’Oeuvre, Paris, Franța, Summer School For Media Science PhD, Mainz, Germania.

Înființează în 1999 Centrul Multi Art Dans – MAD, o organizație neguvernamentală activă până în anul 2003, ce a funcționat ca prima casă a dansului contemporan. Centrul MAD prefigurează apariția Centrului Național al Dansului de astăzi.

Angajamente profesionale:Între anii 1991 – 1996, este dansator în compania Contemp,devenind apoi regizor emisiune TV (PRO TV 1996-1997), director la Centrul Multi Art Dans – MAD (1999 – 2003),  coregraf la Teatrul Naţional Cluj Napoca (2003 până în prezent) si director artistic la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti – CNDB (2006-2013). Din septembrie 2014 până în prezent este manager al CNDB.

Lucrări teoretice:În anul 2004 este invitată de Ministerul Culturii şi Comunicaţiilor Franţa, DMTS, la lucrările interne pentru realizarea unei sinteze europene cu titlul „Les politiques de soutien du spectacle vivant en Europe  / Synthèse générale, février 2004”. Lucrarea pe care o elaborează cu această ocazie a fost foarte apreciată pentru spectrul larg acoperit  şi profunzimea analitică.

În cadrul „Rencontre de Montpellier”, este invitată să prezinte relaţia dintre autoritaţile locale şi iniţiativele de dans contemporan din România, prin prisma experienţei avute la Centrul Multi Art Dans, MAD.

 

Premii:Primește în 2003 premiul Ministerului Culturii pentru coregrafie pentruTragica istorie a doctorului Faust și pentru 16 lecții despre dezastrele și este declarată coregrafa anului la Istanbul pentru coregrafia la spectacolul Bacantele în regia lui Mihai Măniuțiu, iar în mai 2016, Președintele României îi conferă Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D – „Arta spectacolului”.

 

 

////

„20 de minute de celebritate”, un parteneriat între Radio România Internațional și Modernism.ro, este o emisiune lunară despre românii care au descoperit cum să pună în aplicare ideile lor creative și care acum ne vorbesc despre rezultatele lor.